×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Aranyláz van Magyarországon

 

Tavasszal és ősz elején is megugrott az arany iránti kereslet. A nemesfém forgalmának növekedése összefüggésben áll a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaeséssel kapcsolatos félelmekkel is.

Feltöltötte befektetési aranykészletét az év utolsó hónapjaira a BÁV. Erre szükség is van, mert az előzetes várakozások szerint az év végi időszakban fokozott érdeklődésre van kilátás a nemesfém iránt – áll a vállalat közleményében.

Az 1773-ban Mária Terézia által alapított BÁV Magyarország legnagyobb múltú jogfolytonosan működő vállalkozása. Az immár 247 éves múltra visszatekintő cég hálózatában ősz elején megugrott a befektetési célú aranytömb iránti kereslet. A forgalom

szeptemberben és októberben is átlépte a 100 millió forintot, ennél nagyobb érdeklődés csupán januárban és márciusban volt.

A tavasz elején egyértelműen a járványügyi helyzet és gazdasági visszaeséstől való félelmek okozták a felfutást, ami rekordszintű, 448 millió forintos márciusi forgalmat eredményezett.

A koronavírus és a krízis miatti érdeklődés egész évben erős volt az aranytömbök iránt. Január és szeptember között a BÁV teljes értékesítése megközelítette az egymilliárd forintot, ami csaknem 70 százalékos növekedés az elmúlt év ugyanezen időszakához képest.

A BÁV előzetes elemzései szerint az év utolsó negyedévében is erős befektetési aranykeresletre számít a vállalat, és az arany ékszerek értékesítésében is folytatódik az év eleje óta tartó stabil növekedés.

A Goldman Sachs friss prognózisa szerint jövő év egészére 2300 dolláros unciánkénti árral kell számolni. Ennek a dollár gyengülése mellett a felerősödő infláció ad támaszt.

Az év utolsó hónapjaiban várt keresletélénkülésre a világpiaci bizonytalanságok szintén okot adhatnak.

A járványügyi helyzet súlyosbodása mellett a Brexit körüli tisztázatlan kérdések és az amerikai elnökválasztás is aggodalommal tölti el a befektetőket, ami mind a hagyományosan menekülőeszköznek tartott arany felé fordíthatja a piaci szereplőket.