×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A trifla a Jászság aranya és árfolyama van, ami akár az egekbe is szökhet

 

A Jászság aranyának is nevezett föld alatti gomba Szolnok térségének jelentős exportcikke. Az édeskés ízű, homoki szarvasgomba kizárólag a Kárpát-medencében található meg, ezen belül is a jászsági tölgyesekben gyűjtik számottevő mennyiségben.


Több évtizede gyűjtenek szarvasgombát  a Szolnok melletti erdőkben. A Jászság aranyának is nevezett föld alatti gomba a térség jelentős exportcikke. Az itt működő erdőgazdaság az elmúlt húsz év tapasztalatai alapján úgy döntött, hogy az alapanyagexport helyett a nagyobb hozzáadott értékű félkész és késztermékekre helyezi a hangsúlyt, és felépíti az ország első szarvasgomba-feldolgozó üzemét.

Az erdőgazdaság feldolgozóüzeme csaknem 250 millió forintból épült meg, amihez 80 millió forint támogatást nyújtott az Agrárminisztérium.

Az üzem 21 helyiségből áll, és hét embernek ad állandó jelleggel munkát – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára az M1 Magyar gazda című műsorában. Hozzátette,

az erdőgazdaságnak már van tíz-tizenkét olyan terméke, amely félkész, késztermékként megjelent a piacon.

Az édeskés ízű, homoki szarvasgomba kizárólag a Kárpát-medencében található meg, ezen belül is a jászsági tölgyesekben gyűjtik számottevő mennyiségben.

Ebből a gombafajtából közel 30 tonnát termel a Jászság, illetve Szolnok térsége évente, és ezzel a világpiacon az elsők között szerepel

– mondta Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.

A szarvasgomba piaci ára a tőzsdei árfolyamokhoz hasonlóan napról napra változik.

Ezért magasabb hozzáadott értékkel, feldolgozott formában stabilabb jövedelmet biztosít a térségnek.

A szarvasgomba vagy régies nevén trifla gyűjtésének, fogyasztásának hazánkban is több évszázados múltja van. Az erdőgazdaság szakembereinek szerepe volt a törvényi szabályozás kidolgozásában.

Dégi Zoltán, a NEFAG Zrt vezérigazgatója  elmondta,

a szabályozás értelmében Magyarországon föld alatti gombát csak vizsgázott kutyával lehet gyűjteni, illetve a gyűjtéshez szükséges az erdőgazdálkodó hozzájárulása is.

A Creative Region – Határtalan fejlődés elnevezésű kormányzati fejlesztési programban részt vevő hat megye egyike Jász-Nagykun-Szolnok, ahol a mezőgazdaságot és az ehhez kapcsolódó feldolgozóipart is erősítenék.

Az üzem amellett, hogy új munkahelyeket teremt a településen, erősíti a térség exportszerepét is, hiszen az itt gyűjtött és előállított prémiumminőségű termék az Alföldet csaknem harminc országgal kapcsolja össze.

A címlapfotó illusztráció.