×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A cégek nyereségének tíz százalékát is elviheti Karácsonyék új adótervezete

 

A fővárosban negyvenezer képzett, fiatal szakember dolgozik multinacionális szolgáltató központokban, és az iparűzési adó esetleges fél százalékpontos emelése az ő munkahelyüket is veszélybe sodorhatja.

A főváros tátongó költségvetési hiányának befoltozására félszázalékos, úgynevezett újraindítási adó bevezetését tervezi, amelyet az ötmilliárd forintnál nagyobb iparűzési adóalappal rendelkező vállalkozásoknak kellene fizetniük – ezt Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be a hónap elején.

A tervezetről a fővárosi érdekképviseleti szervezet a sajtóból és az önkormányzat által összeállított tanulmányból értesült utólag – monda Kerékgyártó Gábor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságfejlesztési és szolgáltatási igazgatója a Kossuth Rádióban.

Mivel az iparűzési adót nem a nyereség, hanem az árbevétel alapján fizetik a cégek,

ezért az súlyos érvágás lehet számukra. A fél százalékpontos emelés, ami az adóráta 25 százalékos emelésének felel meg, akár a cégek nyereségének a tizedét is elviheti – hangsúlyozta.

Az iparűzési adót a jogszabály 2 százalékban maximalizálta, ezért ennek megváltoztatásához az Országgyűlés jóváhagyása szükséges.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara véleménye szerint az adóemelés miatt cégek vonulhatnak ki a fővárosból. Az egyik ilyen

veszélyeztetett szektor a szolgáltató központok

– hívta fel a figyelmet Kerékgyártó Gábor.

A fővárosban mintegy negyvenezer, jól képzett, nyelveket beszélő fiatal munkavállaló dolgozik ezeknél a multinacionális cégeknél, amelyek éles versenyben vannak, többek között Indiával. A főváros tervezett adóemelése az ő munkahelyeiket is veszélyezteti.

A főváros évente mintegy 300 milliárd forint bevételhez jut iparűzési adóból – hangzott el az adásban.


A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg.