Az építőipar augusztusi adatai elmaradtak a tavaly számoktól

 

Augusztusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 13,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építése 17,1 százalékkal, az egyéb építményeké 8,9 százalékkal csökkent – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A júliusihoz mérten 1,9 százalékkal, a májusi mélyponthoz képest pedig 11,1 százalékkal emelkedett az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése.


Az éves visszaesés augusztusban 7,4 százalékponttal kisebb volt a júliusinál, 2,1 százalékponttal a júniusinál és 4,9 százalékponttal a májusinál.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 26,4, az egyéb építmények építésében 13,0, a speciális szaképítésben 3,1 százalékkal esett vissza a termelés tavaly augusztushoz mérve.

A megkötött új szerződések volumene 6,0 százalékkal emelkedett, ezen belül a magasépítésre kötött szerződéseké 16,5 százalékkal nagyobb, a mélyépítésre vonatkozóké 5,5 százalékkal kisebb volt. Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállománya 18,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 11,4 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 30,4 százalékkal alacsonyabb volt

Az év első nyolc hónapjában 10,4 százalékkal csökkent az építőipari termelés, a magas- és mélyépítésben azonos mértékű volt a visszaesés mértéke.

A címlapfotó illusztráció.