Alacsonyabb rezsit hoz az otthonfelújítási támogatás

 

Felső korlát nélkül hirdette meg a kormány új lakástámogatási programját. Lakásfelújításhoz a gyerekes családok maximum hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek januártól. Az intézkedés nemcsak az ingatlanállomány javulásához és a rezsiköltségek csökkenéséhez, hanem a használtlakás-piac fellendülésével is járhat.

 

Egy új, régóta várt elemmel bővült a kormány lakástámogatási programja – értékelte a kormány bejelentését a lakásfelújítások állami támogatásáról Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az M1 Ma reggel adásában.


Az elmúlt évtizedekben folyamatosan romlott a magyar ingatlanállomány minősége. Sok család költségvetésébe nem fért bele ingatlanjuk energetikai átalakítása, a fűtés korszerűsítése, nyílászárók, vezetékek cseréje, de ez jövőre változik  – mondta.

A lakásminőség javulása mellett ez havonta több tízezer forintos rezsicsökkenéssel is járhat.

Balogh László szerint az eddig kevésbé népszerű, felújítandó ingatlanok után is nőhet a kereslet.

A részletszabályok még nem ismertek, de várhatón a támogatások utófinanszírozással lesznek elérhetők, vagyis előre kell kifizetni a felújítás költségeit, és a számlák benyújtása után érkezik az állami támogatás.

A szakértő szerint a bankok az állami támogatás miatt is kedvező feltételekkel biztosítanak majd áthidaló hiteleket.