×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Januártól az állam állja a lakásfelújítás felét

 

Újabb programmal bővül a családi otthonteremtési kedvezmény (csok). Januártól már lakásfelújításra is lehet igényelni, és ezt az egygyermekes családok is kérhetik. Fontos, hogy az otthonteremtési program új elemének igényléséhez a csok igénylése nem feltétel. A felújítás felét az állam állja, maximum hárommillió forintig – hangzott el az M1 Híradójában.

Jövőre viszont új elemmel bővül a 2015-ben indított otthonteremtési program. 2021 január elsejétől az otthonok felújításához is támogatást adnak a gyermeket nevelő családoknak.

A családokért felelős miniszter azt mondta,

legyen szó energetikai korszerűsítésről, a konyha vagy a fürdőszoba felújításáról, a költségek felét az állam állja, legfeljebb hárommillió forintig.

Novák Katalin kiemelte: a támogatást az egygyermekes családok is kérhetik. Az igénylésének viszont nem feltétele a csok igénylése.

Ha valaki fejújításba kezd, és gyűjti a számlákat, majd ezeket a számlákat benyújtja, akkor a számlák tartalmának a felét, maximum  hárommillió forintot visszautalunk a számukra. Ez azt jelenti, hogy akár az anyagbeszerzési, akár a munkaerőköltségeket is visszatérítjük fele részben, tehát ezzel további hárommillió forintot megtakaríthat mindenki, aki nemhogy új lakást vásárol, hanem a már meglévő otthonát újítja fel” – mondta Novák.

A mostaninál kedvezőbb feltételekre számíthatnak jövőre azok a családok is, akik új építésű házat vásárolnak.

Januártól ugyanis a mostani 27 százalékról öt százalékra csökken az új ingatlanok áfája,

de a csokos családok még ezt az összeget is visszaigényelhetik. Vagyis a gyermeket vállaló és nevelő családok így teljesen áfamentesen juthatnak új otthonhoz.

A címlapfotó illusztráció.