A hitelmoratórium meghosszabbításával tovább csökken a nem fizetett hitelek aránya

 

Újabb intézkedéssel védi a kormány a munkahelyeket és a családok életszínvonalát. További hat hónappal meghosszabbították egyes társadalmi csoportok számára a hiteltörlesztési moratóriumot.

Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 19-én Facebook-oldalára feltöltött videójában jelentette be: fél évvel meghosszabbítják a háztartásoknak és a vállalkozásoknak nyújtott hitelmoratóriumot.

A döntés értelmében


a gyermeket nevelő családok – függetlenül attól, hány gyermeket nevelnek –, a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak élhetnek a lehetőséggel,

vagyis nekik 2021 júliusáig nem kell törleszteniük hitelüket. Számukra a moratórium automatikusan meghosszabbodik, ehhez nem kell a bankba bemenniük.

„Az ügyfeleknek csak abban az esetben kell felvenniük a kapcsolatot a pénzintézetükkel, ha nem szeretnének a moratóriumban részt venni, januártól szeretnék fizetni a hiteltartozásaikat” – mondta Németh-Simkó Judit, a Money.hu kommunikációs vezetője az M1 Summa című műsorában.

A vállalkozásoknak ugyanakkor nem hosszabbodik meg automatikusan a moratórium. Nekik külön jelezniük kell, ha élni szeretnének a lehetőséggel. Tavasszal körülbelül 60 000 cég vette igénybe a moratóriumot.

A meghosszabbítással azonban csak azok a vállalkozások élhetnek, amelyek bevétele minimum 25 százalékkal esett.

Emellett minden lakossági és vállalkozói hitel esetében, melyet a járvány kitörése előtt vettek fel, a kormány hat hónapos felmondási tilalmat rendelt el. Az elemző szerint a hitelmoratórium meghosszabbítása megakadályozhatja, hogy jelentősen megugorjon a nemteljesítő hitelek aránya, amelyek az elmúlt években jelentősen mérséklődtek.

„Az elmúlt időszakban a nem fizetett hitelek aránya jelentősen lecsökkent. Ez annak volt köszönhető, hogy a munkahelyek területén nőtt a foglalkoztatás, illetve a bérek is emelkedtek, így sokkal többen tudták fizetni a hiteleket” – mondta Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. Hozzátette, a moratórium bevezetésének okán ez a mutató egyelőre nem romlik.

A moratórium kapcsán a részletszabályok egyelőre még nem ismertek.

Németh-Simkó Judit szerint az egyik legfőbb kérdés, hogy a bankok hogyan ellenőrizik majd a jogosultságot.

Az MNB egyébként már korábban felszólította a bankokat, hogy a bankszámlaadatok alapján monitorozzák ügyfeleiket, hogy lássák, milyen helyzetben vannak. A jegybank adatai szerint mintegy 160–240 ezer család került sérülékeny helyzetbe a válság kezdete óta. Nekik lehet ez az intézkedés elsősorban jelentős mentőöv.

A címlapfotó illusztráció.