Már több mint 15 ezer hitelt igényeltek a Széchenyi-kártya-programban

 

Egy, kettő vagy akár három évre vehetnek fel kedvezményes hitelt a turisztikai ágazatban működő cégek. Nagyon sok vállalkozásnál komoly gondot jelent továbbra is a turizmusban a koronavírus-járvány. A szeptemberi adatok is azt mutatják, hogy gyakorlatilag teljesen eltűntek a külföldi vendégek, és ezt a hiányt a belföldi utazások sem pótolják. Már több mint 15 ezer hitelt igényeltek a vállalkozások a Széchenyi-kártya-programban – hangzott el az M1 Híradójában.

(Fotó: MTI/Balázs Attila)

Nemcsak a szállásadók kerültek nehéz helyzetbe a járvány miatt, a vendéglátósok is nagyrészt a külföldi turistákból éltek a fővárosban.


A mikro-, kis- és középvállalkozásoknak jelenthet segítséget az új Széchenyi turisztikai kártya.

A hitelkonstrukciót az állam kiemelten támogatja, így amellett, hogy szabad felhasználású, nulla százalék kamatozású is egyben.

A maximum 250 millió forintos kölcsönt egy-, két- vagy hároméves futamidőre is kérheti a vendéglátósoktól kezdve a szállásadókon át a rendezvényszervezőkig a turisztikai szektor minden szereplője. Százmillió forintig ingatlanfedezetre sincs szükség.

A Széchenyi turisztikai kártyát kibocsátó Kavosz Zrt. vezetője, Krisán László azt mondta,

az igénylés a szokásosnál kevesebb papírmunkával jár majd, mert a Kavosz szerzi be a szükséges dokumentumokat és továbbítja a bank felé.

A cégeknek mindössze annyit kell bizonyítaniuk, hogy 2019 óta a turizmusban tevékenykednek, és ötszáz főnél kevesebb embert foglalkoztatnak.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese azt mondta: a szakma már hónapok óta várta ezt a segítséget. Hiszen a tavaly még rekordokat döntő ágazat most az életben maradásért küzd. Könnyid László úgy fogalmazott: bár a belföldi turizmus a nyáron jól teljesített, addig a fővárosi, amely főleg a külföldi vendégekből él, gyakorlatilag padlóra került.

A legújabb Széchenyi-kártya-terméket első körben az év végig lehet igényelni az ország 220 pontján.

A címlapfotó illusztráció.