Szombaton kiderül, marad-e a hitelmóratórium

 

Szombaton kiderül, hogy marad-e, és milyen formában a hitelmoratórium. Az év végéig élő könnyítést eddig több mint két és fél millióan igényelték: ők március óta nem kötelesek fizetni a törlesztő részleteket. A jegybank szerint minden tizedik adósnak problémát jelent, ha januártól újra fizetnie kell, nagyrészük ráadásul lakáshiteles, így számukra mindenképp megoldást kell találni – közölte az M1 Híardója.


Hozzávetőleg két és félmillióan éltek a márciusban meghirdetett hitelezési moratórium lehetőségével. A vállalkozások közül pedig mintegy 225 ezeren választották a törlesztés átmeneti felfüggesztését. Így, nagyjából 2 ezer milliárd forint maradt a lakosságnál és a cégeknél. A moratórium év végén jár le.


Az MNB felügyeleti szóvivője az M1-nek megerősítette, hogy minden ellenkező hírrel szemben a moratórum lejárta után nem kell az ügyfeleknek többet törleszteniük, mint idén januárban. A türelmi idő alatt felgyülemlett kamatokat ugyanis nem csapják a tőketartozáshoz.

A kamatok teljesítésére az ügyfelek futamideje hosszabbodik meg.

Ez azt jelenti, hogy egy 10 millió forint tőketartozású, 4,5 százalék THM-es 10 éves hátralévő futamidejű lakáshitelnél csupán 5 hónappal nyúlik meg a futamidő.

A törlesztési moratóriumot idén év végéig bármikor igényelhetik az ügyfelek. Ugyanakkor bármikor lehetőségük van folytatni az abbahagyott törlesztést.

A Magyar Nemzeti Bank becslései szerint a moratóriummal élők mintegy 10-15 százalékának, nagyjából 160 és 240 ezer adósnak okozhat nehézséget az újbóli törlesztés januárban. Ezeknek az adósoknak a fele lakáshiteles. Éppen ezért számukra olyan megoldást kell találni, amellyel fizetni tudják hiteleiket.

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban azt mondta:

a gazdasági operatív törzs szombaton tárgyal majd a december végén lejáró hitelmoratórium esetleges meghosszabbításáról.

Az M1-nek nyilatkozó szakértő szerint, ha lesz hosszabbítás, azt várhatóan feltételekhez köthetik, hiszen, akik éltek a halasztás lehetőségével, azok jelentős része már újra tudja törleszteni hitelét. Magyarország mellett több uniós tagállam is alkalmazta a fizetési moratóriumot.

A címlapfotó illusztráció.