×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A fizetési moratórium lejárta után célzott, átmeneti és átlátható megoldás kell

 

A fizetési moratórium lejárta után a sérülékeny jövedelmi helyzetű adósokra fókuszáló, célzott, átmeneti és átlátható megoldást javasolt Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a Portfólió keddi hitelezési konferenciáján.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke indokoltnak nevezte a moratórium bevezetését, és kijelentette: minden bank hajlandó lesz a fizetési nehézséggel küzdő ügyfelének részleges moratóriumot, vagy adósság-átütemezést, adósság-összevonást kínálni, bilaterális alapon.

Fábián Gergely arról is beszélt, hogy a magyar bankrendszer jól vizsgázott, miközben a II. világháború óta az egyik legnagyobb gazdasági sokkot szenvedi el a világgazdaság. Lassabb kilábalásra kell felkészülni, a V helyett úgynevezett pipa alakú felpattanás látszik, de számos bizonytalanság van. A magyar bankrendszer erős, támogatni tudja a gazdaságot – jelentette ki.

A bankszövetség elnöke hangsúlyozta: a szektor sajátos operációs bravúrt hajtott végre, amikor a magyar adósok 16 ezer milliárd forintnyi hitelállományának 24 órán belüli felfüggesztését intézte, többnyire hibátlanul. Ez a magyar GDP 34 százaléka; páratlan kihívást jelentett – mondta.

A címlapfotó illusztráció.