×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az államkincstár szerint több megtakarítása van Budapestnek, mint gondolnánk

 

Budapest Főváros Önkormányzata 134,98 milliárd forinttal rendelkezik állampapírban, nettó készpénzállományának összege több mint 27 milliárd forint – közölte a Magyar Államkincstár az MTI megkeresésére hétfőn.

Az államkincstár tájékoztatása szerint a Budapest Főváros Önkormányzata július 20-án nyújtotta be a Magyar Államkincstár (MÁK) által üzemeltetett államháztartás információs adatgyűjtő rendszerbe a 2020. II. negyedéves időközi mérlegjelentés adatszolgáltatását.

Közölték: „Az ebben található nyilvános adatok alapján Budapest Főváros Önkormányzata 134,98 milliárd forinttal rendelkezik állampapírban, míg nettó készpénzállományának összege 27.868 milliárd forint.”

Orbán Viktor kormányfő szombaton az M1-en arról beszélt, hogy Budapesten külön segítséget kell adni a taxisoknak, vendéglátósoknak, szállodásoknak, általában az idegenforgalmi szektorban dolgozóknak. A miniszterelnök jó hírnek nevezte, hogy a fővárosnak van több mint százmilliárd forintnyi szabad pénzeszköze, amit fel tud használni erre a célra.

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap közösségi oldalán erre reagálva azt írta, a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye.

„Nincs szabad 100 milliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk” – írta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a járvány és gazdasági visszaesés hatásain túl, ebben tetemes részt tesznek ki a kormányzati megszorítások. A főpolgármester azt javasolta, az EU helyreállítási alap csillagászati összegeinek felét a kormány adja tovább lakosságarányosan az önkormányzatoknak, akik – pártállástól függetlenül – sokkal hasznosabban fogják ezt felhasználni, mint a kormány.