Tehetsz méh többet!

 

Stratégiai megállapodást írt alá az Agrármarketing Centrum, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Takarékbank – közölték az aláírók hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az átfogó szakmai összefogás és társadalmi kampány célja, hogy felhívják a figyelmet a méhek ökológiai fontosságára, javítsák a mintegy  húszezer család megélhetését biztosító méhészeti ágazat gazdasági helyzetét és versenyképességét, ösztönözzék a hazai mézfogyasztást.

A három szervezet többek között méhcsaládok vásárlásával, mézkészítéssel, a méhek kulcsfontosságú szerepének bemutatásával, a méz gasztronómiai és emberi szervezetre gyakorolt előnyeinek ismertetésével, a gazdák helyzetbe hozásával, az elkövetkezőkben kiemelt figyelmet fordít az ágazatra, valamint elindítják a Tehetsz méh többet! elnevezésű nagyszabású lakossági edukációs kampányt.


Rámutatnak arra, hogy Magyarország az Európai Unió harmadik legnagyobb méztermelője, a hazai méhészetek körülbelül 1,2 millió méhcsaládot tartanak. Az EU-ban évente átlagosan megtermelt 250 ezer tonna mézből Magyarország közel 10 százalékkal részesedik. A tudatos vásárlói szokások elterjedésével Magyarországon 2010 óta duplájára nőtt a mézfogyasztás, jelenleg egy személyre számítva 90 dkg évente a magyar átlag, az emelkedő tendenciának folytatódnia kell ahhoz, hogy a magyarok is elérjék az 1,7 kilogrammos EU-s átlagot – írják a közleményben.

A méhészet Magyarországon több mint húszezer magyar család megélhetéséhez járul hozzá. Egy átlagos évben az országban 25-28 ezer tonna mézet termelnek, az éves méztermelés az elmúlt tíz évben az időjárás és az egyéb körülmények függvényében 15 és 30 ezer tonna között alakult – olvasható a közleményben.

A címlapfotó illusztráció.