×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kezd magához térni a hazai munkaerőpiac

 

A járvány kisebb mértékben sújtotta a magyar munkaerőpiacot, mint az európait. Szakértők szerint a kedvező munkaerőpiaci folyamatok a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek is köszönhetők.

Négymillió  457 ezer magyar embernek volt állása júniusban a KSH július közepén közzétett adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány okozta válság után lassan, de biztosan kezd magához térni a munkaerőpiac. Szakértők szerint a kedvező munkaerőpiaci folyamatok a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek is köszönhetők. A munkahelyvédelmi bértámogatás például mintegy 14 ezer vállalkozás esetén járult hozzá a munkavállalók megtartásához.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Szalai Piroska munkaerő-piaci szakértő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a járvány kisebb mértékben sújtotta a magyar munkaerőpiacot, mint az európait. Ez annak volt köszönhető, hogy a kormány időben meghozta a kellő intézkedéseket és már a kijárási korlátozás bevezetésekor kihirdette, hogy számos segítséget nyújt majd úgy a vállalkozóknak, mint a munkavállalóknak annak érdekében, hogy meg tudják tartani alkalmazottaikat, illetve munkájukat. Ennek okán alakulhatott ki az az eredmény, hogy

a második negyedév utolsó hónapjában csupán öt százalékos volt a munkanélküliségi ráta

– emelte ki.


Hozzátette, a foglalkoztatottak száma áprilisban volt a legalacsonyabb, azonban már májusban, júniusban jelentősen nőtt az új munkavállalók száma. Azonban ezzel párhuzamosan még májusban és júniusban is növekedett a munkanélküliek száma.

Sokakban felvetődhet a kérdés, hogy hogyan lehetséges az, hogy egyszerre nőtt a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma. Ez úgy történhetett meg, hogy

a foglalkoztatottság áprilisi lezuhanása nem a munkanélküliség, hanem az inaktívak számának a növekedését jelentette.

Szerencsére ez rövid ideig tartott, már májusban csökkenni kezdett az inaktív munkavállalók száma.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.