Kezdi kiheverni a vírus utáni sokkot a magyar ipar

 

Az ipari termelés volumene 7,8 százalékkal elmaradt júniusban az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 12,2 százalékkal csökkent – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján csütörtökön. Az előző hónaphoz képest viszont 17,1 százalékkal nőtt a kibocsátás. 

A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása még ebben az időszakban is érezhető volt – értékelte az adatokat a KSH.

A világjárvány miatt termelés az év első hat hónapjában 12,8 százalékkal maradt el a tavalyi szinttől


A KSH kommentárja szerint a feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene. Jelentős visszaesés volt a legnagyobb súlyú járműgyártásban, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kismértékben emelkedett.

Májusban az ipari termelés volumene 30,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 27,8 százalékkal csökkent a termelés.

A mélypont áprilisban volt, amikor az ipari termelés 36,9 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint pedig 36,8 százalékkal csökkent a termelés.

A részletes adatokat augusztus 12-én közli a KSH.

Elemzői értékelés

Az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint folytatódott a kilábalás, április-májushoz képest kedvezőbben alakult az ipari termelés júniusban, a nagy súlyú járműgyártás ugyanakkor még nem talált magára.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője úgy látja, fokozott bizonytalanság mellett idén éves szinten 7 százalék körül csökkenhet az ipari termelés, jövőre bázishatások miatt azonban érdemi, akár 13-14 százalékos növekedés is várható.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője szerint az ipari termelés júniusi alakulása jó kiindulási alap lehet a V alakú kilábaláshoz, kockázatként említette ugyanakkor, hogy a járműgyártás továbbra sem talált magára.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a júniusi kedvező adatok után július-augusztusban ismét gyengébb teljesítményre számít, a nagy autógyártók ugyanis megtartják a szokásos nyári leállásokat, így az ipari kilábalás a nyári hónapokra megtorpan majd.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szintén jelezte, hogy az autógyártás nagyon hiányzik az ipari fejlődésből. Úgy véli, az ágazat a mostani kilátások szerint megúszhatja 10 százalék alatti csökkenéssel az évet, jövőre pedig visszapattanásra lehet számítani.