Kezd talpra állni a kiskereskedelem a tavaszi sokk után

 

A kiskereskedelmi üzletek júniusban már járványügyi korlátozások nélkül lehettek nyitva az egész országban, így forgalmuk volumene a nyers adat szerint 0,8 százalékkal bővült, naptárhatástól megtisztítva lényegében nem változott az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,9 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 4,9 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,4, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletekben 2,5 százalékkal mérséklődött az értékesítés.


A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 15 százalékkal bővültek az eladások az iparcikk jellegű vegyes üzletekben, 9,6 százalékkal a könyv-, számítástechnika- és egyéb iparcikküzletekben, valamint 4,2 százalékkal a bútor-, műszakicikk-üzletekben.

A forgalom volumene 4,9 százalékkal csökkent a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-, 14 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-, illetve 27 százalékkal a használtcikk-üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból júniusban 7,3 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 30 százalékkal nőtt, folytatva az évek óta tartó bővülést.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 7,7 százalékkal estek vissza.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1048 milliárd forint volt júniusban.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 40 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 14 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Növekedés az első fél évben

Január–júniusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 1,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,1 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben 11,3 százalékkal csökkent az értékesítés volumene.

Növekedést vár a kormány

Idén is pozitív eredménnyel zárhat a kiskereskedelem, amely egy rövid visszarendeződési időt követően már emelkedést mutatott, ez pedig a kormányzati intézkedéseknek is köszönhető – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Cseresnyés Péter ismertette, hogy tavaly április környékén lépte át az ezermilliárd forintot a kiskereskedelmi forgalom, idén ez már márciusban megtörtént, azonban ezt követően áprilisban visszaesés következett be a koronavírus-járvány miatt.

Az államtitkár szerint ez nem meglepő, hisz mindenki elsősorban az élelmiszeripari termékek megvásárlására fordította a figyelmét.

A visszaesés májusban korrigálódott, jelentős visszarendeződés történt, és a júniusi kiskereskedelmi forgalom minimális értékben meg is haladta az előző év azonos időszaki eredményét.

A kormány intézkedései között említette a cégek munkahelymegtartó támogatását, a gyed és a gyes kifizetési határidejének meghosszabbítását, a hitelmoratóriumot.

Az adatok azt mutatják, hogy a visszarendeződést ezek az intézkedések segítik, és amennyiben a járványügyi helyzet nem változik, akkor sem a kiskereskedelem, sem a gazdaság nem néz majd nagyobb kihívás elé a következő időszakban – tette hozzá.

Év végére visszaállhat a forgalom

A kiskereskedelmi forgalom fokozatos helyreállására számítanak az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők, akik szerint a járványhelyzet előtti szint elérése az év végén, illetve a jövő év elején várható.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint idén 1,2-1,5 százalékkal nőhet a kiskereskedelmi forgalom, jövőre pedig bázishatások miatt is 6 százalék feletti növekedésre számít.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője felhívta a figyelmet, hogy a rövid távú munkaerőpiaci támogatások kifutása ősztől csökkentheti a rendelkezésre álló jövedelmet, ismét mérsékelve a kiskereskedelem bővülését.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője a kiskereskedelmi forgalom fokozatos helyreállására számít, ugyanakkor jelezte, hogy a koronavírus egy esetleges második hulláma, illetve kedvezőtlen munkaerőpiaci folyamatok ismét visszavethetik a forgalmat.