×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több százezer munkahelyet mentettek meg a gazdaságvédelmi intézkedések

 

A kormány intézkedéseinek köszönhetően több mint kétszázhatvanezer ember munkahelye maradhatott meg a koronavírus-járványban – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1-en.


Bodó Sándor a legfrissebb munkanélküliségi adatokat elemezve elmondta, mintegy százezer ember veszítette el a munkáját a koronavírus-járvány miatt, így a 4,5 milliót meghaladó foglakoztatás mintegy 4,4 millióra esett vissza Magyarországon.

Ezeket a nehézségeket nyilván nagyon nehezen élte meg a magyar gazdaság, és komoly szakmai intézkedéseket kellett tennünk” – hangsúlyozta, és hozzátette, a munkahelyvédelmi bértámogatások kétszázezer embernek segítettek, a munkahelyteremtő bértámogatás több mint negyvenezernek, és a kutatás-fejlesztés területén dolgozó mérnökök közül is körülbelül húszezer embernek nyújtottak támogatást.

Bodó Sándor úgy értékelte, a pandémiás időszakot viszonylag sikeresen leküzdötték, és most az a feladat, hogy további intézkedésekkel segítsék azokat, akik vissza akarnak térni a munkaerőpiacra.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közölte, az április–júniusi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalékos volt. A koronavírus-járvány gazdasági következményei a vizsgált időszakot teljes egészében érintették, így hatásai a közölt munkanélküliségi adatokban megjelennek. Júniusban az előző hónaphoz viszonyítva mintegy 25 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.

A címlapfotó illusztráció.