Hétfőtől igényelhetnek támogatást a gazdák

 

Hétfőtől igényelhetnek támogatást a gazdák a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program második ütemében. A juh- és szarvasmarhatartók, a méhészek, valamint a zöldségtermesztők kérhetnek segítséget. A 25 milliárd forintos programban jelenleg hatmilliárd forintra lehet pályázni. A benyújtási határidő július 27-e – derült ki az M1 Híradójából.

A közelmúltban több olyan döntést hozott a kormány, amely a mezőgazdaságból élők helyzetén segít. Ezek közé tartozik a 25 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatás, a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programban.

A cél az ellátás biztonságának fenntartása, a termelési kapacitás megerősítése,


és a mintegy 140 ezer munkahely védelme.

„A kezdeti értékesítési nehézségek, amelyek felléptek, együttes erővel a kormányzat és a gazdasági szereplők érdemben tudták menedzselni, ugyanakkor ez a támogatás kulcskérdés a következő időszak, az újjáépítés, a lendületvétel szempontjából” – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Az élelmiszeripari szereplők, baromfi- és sertéstartók. és a dísznövényágazatban dolgozók június végén 11 milliárd forintnyi támogatást igényelhettek. Hétfőtől pedig indul a program második, hatmilliárdos üteme.

A méhészek egymilliárd forintra pályázhatnak, csakúgy mint az anyajuh- és tehéntartók. A tejhasznú szarvasmarhatartóknál 1,8 milliárd forint, a zöldségtermesztők esetében pedig 1,2 milliárd forint a támogatás mértéke. Ebbe a kategóriába tartoznak a fűtött növényházakkal, valamint gombaházakkal rendelkezők is.

A gazdálkodók a magyar államkincstár elektronikus felületén jelentkezhetnek július 27-éig.

Sikeres pályázat esetén a forrásokat legkésőbb októberig az ágazat valamennyi szereplője megkapja majd.

A címlapfotó illusztráció.