×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A járvány alatt is nőtt az MNB Alapítványok vagyona

 

A biztonságos és felelősségteljes gazdálkodásának köszönhetően eredményesen zárta az idei második negyedévet az MNB Alapítvány - közölte az alapítvány csütörtökön az MTI-vel.

Az Optima Befektetési Zrt., mint az alapítványi vagyon kezelője, 1,006 milliárd forinttal gyarapította az alapítványi összvagyont, így az a második negyedév végén 276,8 milliárd forintot tett ki. A vagyonnövekedés mellett az alapítvány 10,1 milliárd forint értékben 1530 oktatási, tudományos pályázatot támogatott.

A közlemény szerint a második negyedévben megtörtént a Globe Trade Centre S.A.-ban történő, közvetett tulajdonszerzésre irányuló feltételes adásvételi szerződés pénzügyi zárása, így a második negyedéves adatok már tartalmazzák annak hatását.

A Pallas Athéné Alapítvány és jogelődjeinek juttatott 266,4 milliárd forintnyi vagyon június végére 276,8 milliárd forintra nőtt. Az alapítvány és az általa alapított gazdasági társaságok 210,4 milliárd forintot befektetési jegybe, 43,8 milliárd forintot ingatlanba, 16,8 milliárd forintot bankbetétbe, 5,8 milliárd forintot vállalati kötvényekbe fektettek be.

Az alapítvány a formából adódó szabályozás miatt is köteles megőrizni a rábízott vagyont. Nem költheti el, csak befektetheti, és annak hozamát használhatja fel tevékenysége során. Az alapító által juttatott vagyont az alapítvány körültekintő kockázatvállalással kezeli oly módon, hogy biztonságos befektetéssel a lehető legmagasabb hozamot éri el. Az átlátható működés érdekében az alapítvány negyedévente kimutatást közöl vagyonelemei helyzetéről – olvasható a közleményben.