×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A költségvetés továbbra is biztosítja a járvány kiadásait

 

A költségvetés – ahogyan a veszélyhelyzet alatt, úgy a járványügyi készültség idején is – maradéktalanul biztosítja a koronavírus-járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat. A járványügyi kiadások, a gazdaságvédelmi intézkedések és az uniós fejlesztések előfinanszírozásának eredményeként, az év első hat hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1837 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium szerdán.

A kép illusztráció (Kínából érkezett egészségügyi védőfelszerelés-szállítmányt pakolják ki a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. május 1-jén Fotó: MTI/Árvai Károly/kormany.hu)

Megjegyezték, hogy az idei gazdasági és költségvetési folyamatokat teljes mértékben átírta a koronavírus-világjárvány társadalomra és a gazdaság minden részére gyakorolt hatása. 2020 első hat hónapjában a központi költségvetés 1534,3 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 11,2 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 313,9 milliárd forintos hiányt értek el.

Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 390,0 milliárd forintot tett ki.

2020 júniusában a központi alrendszer 785,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, a 2019. évi azonos havi hiány 213,6 milliárd forintot tett ki.

Idén június végéig 520 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések (például védőmaszkok, további védőeszközök, lélegeztető gépek beszerzése).

2020. június végéig 489,5 milliárd forint fejlesztési célú uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, a 2020. évi első féléves uniós kiadások ugyanakkor meghaladták a 1085,1 milliárd forintot.

A költségvetésben létrehozott, az Európai Unióból érkező járvány elleni támogatások alapjába továbbra sem érkezett uniós támogatás, a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat a kormány teljes mértékben a hazai költségvetésből fedezi. Emellett a hazai kiadások közül 2020. június végéig kiemelhetők a közúthálózat fenntartására és működtetésére (61,6 milliárd forint), a Falusi útalapból (57,0 milliárd forint), a kiemelt közúti projektekre (55,0 milliárd forint) kiadott források – írta a PM.

Megemlítették még, hogy a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra 40,8 milliárd forint, a közúthálózat felújítására 37,4 milliárd forint, a Beruházás ösztönzési célelőirányzatból 34,0 milliárd forint, a Modern városok program terhére 29,1 milliárd forint kifizetés jutott, továbbá jelentős összeget fordítottak a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására (24,6 milliárd forint) is. Megkezdődött továbbá az egészségügyi és egészségügyben dolgozók egyszeri rendkívüli juttatásának kifizetése is – áll a közleményben.