×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A magyar növekedés újra az uniós átlag fölé emelkedhet

 

Szorongatott helyzetben is kitörést ígér a jövő évi költségvetés, legalábbis a tervek szerint. A múlt hét végén elfogadott büdzsé 2021-ben 4,8 százalékos növekedéssel számol úgy, hogy a hiány 3 százalék alatt marad. A GDP-arányos államadósság pedig ismét 70 százalék alá csökken. A Magyar Nemzeti Bank optimizmusa a beruházási támogatások üteméhez kapcsolódik.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Szorongatott helyzetben is kitörést ígér a jövő évi költségvetés, legalábbis a tervek szerint. A múlt hét végén elfogadott büdzsé 2021-ben 4,8 százalékos növekedéssel számol úgy, hogy a hiány 3 százalék alatt marad.

A GDP-arányos államadósság pedig ismét 70 százalék alá csökken.

„Persze nem lesz kolbászból a kerítés, de nagyon komoly dolgok lesznek, mert hozzá fogunk kezdeni a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítéséhez válság idején. Olyan intézkedések is vannak a válságkezelésen túl, hogy asszonyok, hogyha szülnek, akkor az első fél évben a csed nevű ellátás jár a számukra, annak az összegét a száz százalékára emeljük a fizetésüknek. Úgy látom, hogy nehéz év van. A 20-as, 21-es évben is harcolni kell a munkahelyekért, de összességében nemcsak fény van az alagút végén, hanem lehet látni, ahogyan ebből az egész válságból megerősödve kerülhetünk ki” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában még pénteken.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke hétfőn a rádió műsorában azt mondta, a költségvetés a lehetőségek között megalapozottnak tekinthető, a tanács ezt egyértelműen a zárószavazás előtt élő alkotmányos jogával ki is fejezte.

A válság kimenetele nem teljesen lezárt

Hozzátette: ennek megfelelően jelezték azokat a kockázatokat is, amelyek a teljesíthetőségében vannak, ezek nagyobbak, mint a korábbi években voltak. Ez érthető, hiszen a válság kimenetele nem teljesen lezárt, hiszen reméljük, hogy nem lesz második forduló, reméljük, hogy a gazdaság indulása megfelelő pályán halad – fejtette ki.

Mint fogalmazott,

„tartsuk szárazon a puskaport” ebben a tekintetben is,

ez a költségvetés konzervatív becsléseken alapul, hiszen egy 3,3 százalékos GDP-arányos adósságcsökkenésben gondolkodik.

„Ez azt jelenti, hogy azok a kritériumok, amelyek a költségvetés stabilitásához kapcsolódnak, akkor is teljesülnek, hogy ha nem annyira fényesen alakul a program” – ismertette Kovács Árpád.

Amivel szemben kritikát fogalmazott meg a tanács, az a tartalékok mértéke. „A tanács mindig a tartalékok, a stabilitás kérdését tartja elsődlegesnek” – emelte ki az elnök, aki ugyanakkor kitörési lehetőségnek tekinti a jelenlegi helyzetet abból a szempontból, hogy modernizációs folyamatokat lehet elindítani.

Együtt kell nézni az idei és a következő évet

Kovács Árpád kijelentette, együtt kell nézni a 2020-as és a 2021-es évet. Véleménye szerint ha a 2020-as év jobb eredményeket produkál, akkor 2021-ben a 4,8 százalékos növekedés nehezebben valósítható meg.

Kiemelte, a lényeg az, hogy a 2019-es szintet 2020-ban és 2021-ben, a két évben együtt tudjuk tartani, amely nagy eredmény volna, mivel lényegében

a járványhelyzet kivédése a gazdaság újraindításának a sikerét is bizonyítaná.

A beruházásokkal kapcsolatban elmondta, a Magyar Nemzeti Bank optimizmusa a beruházási támogatások üteméhez kapcsolódik. Ha az uniós források ütemesen érkeznek – a magyar állam abban a helyzetben van, hogy megelőlegezze ezeket a források, ha kell –, akkor ez magával húz egy sor olyan tételt, amely aztán megjelenik a fogyasztásban, a bérekben, a programok folytatásában, tehát nem veszít ütemet az ország.


A teljes hanganyag itt hallgatható meg.