×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vonzó befektetési célpont volt az elmúlt években Magyarország

 

Magyarország a külföldi tőkebefektetések révén létrejött munkahelyeket nézve Európában a TOP 10-ben szerepel: az erre szakosodott nemzetközi szervezet jelentése, a Global Location Trends szerint Európában tavaly a 7. helyen, globálisan pedig a 16. helyen álltunk a nemzetközi rangsorban.

Itthon a Nemzeti Befektetési Ügynökségen (HIPA) úgy látják, hogy a járvány ellenére az idén is jó évet zárhatnak, amiben a külföldi tőkebefektetések mellett a hazaiaknak is szerepe lesz.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta,

Magyarország az elmúlt öt esztendő mindegyikében megdöntötte a korábbi évek befektetési rekordját.

A 2019-es esztendőben 101 nagyberuházásról állapodtak meg, amely összesen több mint 5,3 milliárd eurónyi befektetési volument, és közel 13,5 ezer új munkahelyet jelentett Magyarország számára.

A 2014 és 2019 közötti időszakban közel 500 befektetési projekt és 90 ezer új munkahely jött létre. Magyarország egy vonzó befektetési célpont volt az elmúlt években.

Hozzátette, a koronavírus-járvány előtt több mint 100 befektetési projektet tárgyaltak a befektetőkkel. A vírus következtében azonban átrendeződtek a prioritások, hiszen majdnem mindegyik vállalat életébenkomoly hatást jelentett. Egyúttal azt is eredményezte, hogy a vállalatvezetők figyelme a napi likviditás menedzsmentjére, illetve a logisztikai feladatok fenntartására irányult.

A projektek egy részében halasztás, csúszás tapasztalható és egy kisebb részük le is került a napirendről. Ugyanakkor voltak olyanok is, amelyek a válság ellenére tudtak előre haladni ”– emelte ki.

Az első félév során 45 tárgyalást zártak sikeresen, ami 840 millió eurónyi működő tőkét, és több mint 3100 új munkahelyet jelent Magyarország számára a válsághelyzet ellenére.

Ésik Róbert kifejtette,

a gazdaságvédelmi akcióterv keretében elindítottak egy úgynevezett versenyképesség növelő támogatási programot,

amely az Európai Bizottság azon döntésén alapszik, hogy 800 ezer euró mértékéig a tagállamok saját költségvetésű terhére támogatást nyújthatnak azon cégeknek, amelyeket a koronavírus helyzet hátrányosan érintett. Erre a programra 806 vállalat jelentkezett,  80 százalékos arányban magyar középvállalkozások.

A koronavírus alatt indított speciális támogatási program alapvetően nem a külföldi nagybefektetőket célozta, hanem azokat a hazai középvállalkozásokat, akik a járványhelyzet ellenére vannak olyan bátrak, hogy új fejlesztésekben tudjanak gondolkodni, és ez által, amikor a gazdaság újraindul egy erősebb pozíciót tudjanak felvenni a startvonalon – részletezte.

A címlapfotó illusztráció. 


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.