×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Élénkülés kezdődhet a magyar gazdaságban

 

Jó hírt hozott Magyarországnak a Moody’s. A nemzetközi hitelminősítő szerint, már a második félévtől elkezdődhet a kilábalás a koronavírus-járvány negatív hatásaiból a hazai gazdaságban. Többek között ezt tartalmazza a nemzetközi hitelminősítő június 22-én ismertetett országjelentése.


A nemzetközi hitelminősítő a 32 oldalas tanulmányban közölte: várakozása szerint Magyarországon a bruttó hazai termék 2020 egészében 4,8 százalékkal csökken, de 2021-ben a GDP már négy százalékkal növekszik reálértéken.

A Moody’s szerint a Baa3 befektetési ajánlású minősítéssel ellátott magyar szuverén adósprofilt a sok lábon álló, az európai beszállítói hálózatokba szorosan integrált magyar gazdaság támasztja alá. Emellett kiemelte a magyar költségvetési politikát, amely az elmúlt években folyamatosan a maastrichti három százalékos küszöb alatt tartotta a GDP-arányos államháztartási hiányt.

A fotó illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Megvannak a tartalékok

A cég kiemeli azt is, hogy a magyar gazdaság külső sérülékenységének jelentős és tartós csökkenése erősíti Magyarország képességét az olyan külső sokkhatások kivédésére, mint amilyen a koronavírus volt.

Kiemelték, hogy

a kormány jól betartja a maastrichti költségvetési korlátokat, nem költekezik túl.

Ez különösen fontos, hiszen most megvannak azok a tartalékok, amiket válsághelyzetben tudunk mozgósítani, illetve a kormány elkötelezett az adósság csökkentése mellett is – mondta Sebestyén Géza, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatója az M1 Summa című műsorában.

Az adott év gazdasági növekedésére vonatkozó számokat júniusban már néhány tized pontossággal prognosztizálják a szakemberek. Ehhez képest idén a +2 és a -8 százalékos bruttó hazai termék változása egyaránt szerepel a prognózisok között – jegyzi meg Madár István.

A koronavírus-járvány az első nagy sokkját nagyjából túléltük. A gyári leállások, az ellátási problémákból fakadó termeléskieséseknek vége van. Azonban nagy a bizonytalanság, hogy mennyire sérült meg a kereslet ezen problémák miatt – mondta.

A fotó illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A Moody’s szerint az idei I. negyedévi 2,2 százalékos éves GDP-növekedés és a 0,4 százalékos negyedéves összevetésű visszaesés arra vall, hogy

a magyar gazdaság meglehetősen jól teljesített EU-szintű összehasonlításban és néhány térségi társgazdasággal, például Csehországgal és Szlovákiával összemérve is.

Hogy miként alakul a hazai GDP az év második felében? A gazdaságpolitikai mellett legalább annyira egészségügyi kérdés is a szakemberek szerint.

Madár István hozzátette, „az már most látszik, hogy a II. negyedév vége sokkal jobb volt, mint az eleje”.

Májusban már felpattanást lehetett tapasztalni

Akár a kiskereskedelmi forgalom, akár az ipar teljesítménye áprilisban–májusban sokkal rosszabb volt, mint amilyen júniusban. Ezen belül is az április volt a legrosszabb. Májusban már érezhető felpattanást tapasztalhattunk, és valószínű, hogy a június még ennél is jobb lesz. Ez egy olyanfajta bíztató tendencia, amely azt mutatja, hogy a III. negyedév egészen biztosan sokkal jobb lesz, mint a második” – tette hozzá.

A Moody’s jelentése kitér arra is, hogy milyen esetben változtatna hazánk besorolásán.

„A felminősítés esélyét például növelné az, ha a magyar gazdaság és a költségvetés gyorsan talpra állna a válságból és az adósságráta jelentősen csökkenne” – derült ki a londoni székhelyű cég összefoglalójából.

A címlapfotó illusztráció.