×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tavaly a cégek versenyeztek a diákmunkásokért, idén fordult a kocka

 

Kicsengetés idén ugyan nem volt, de a vakáció június derekán így is elkezdődött mintegy kétmillió diáknak. Azok, akik a szórakozás mellett egy kis zsebpénzt is szeretnének gyűjteni, több lehetőség közül választhatnak – hangzott el az M1 Summa című műsorában.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Az Állami Diákmunka Programra idén hárommilliárd forintot biztosít a kormány. A Diákmunka Program lényege, hogy a fiatalok egyszerre szerezhessenek munkatapasztalatot és jövedelmet a nyári szünet során. A kormány ennek érdekében kedvezményt ad a foglalkoztatóknak, akár a szociális hozzájárulási adó 100 százalékára.

A programban 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulók vehetnek részt. Július 1. és augusztus 30. között mintegy 21 ezer diák jelentkezésére számít az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Nagy az érdeklődés a turizmus, vendéglátás területéről is

Két fő irány van: az egyik az önkormányzati foglalkoztatás, ahol az önkormányzati hivatalok, önkormányzati intézmények, sőt az egyházak is foglalkoztathatnak. Ebbe a körbe tartoztak azok a diákok, akik egy falunapot vagy egy jeles rendezvényt segítettek megszervezni. Látható, hogy nagy az érdeklődés emellett a turizmus, vendéglátás területéről is – mondta Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

A tárca számítása szerint a napi hat órás foglalkoztatás mellett a

szakképzettséget igénylő munkaköröknél a tanulók havonta bruttó 157 950 forintra, szakképzettséget nem igénylő munkakörök vállalásánál pedig bruttó 120 750 forintra számíthatnak.

Június második felében a diákokat kiközvetítő iskolaszövetkezeteknél is megemelkedik a forgalom. Majzik Nándor azt mondja: a fiatalok átlagosan egy hónapot áldoznak fel a vakációjukból.


Évente mintegy háromszázezer diák vállal munkát, 40 százalékuk a nyári szünidőben. A diákvállalkozásokat képviselő szövetség főtitkára úgy látja: megugrott a diákmunkára jelentkezők száma. Egy-egy meghirdetett állásra most két-háromszoros a túljelentkezés. Tavaly a cégek versenyeztek a diákmunkásokért, idén azonban ez megfordult a koronavírus-járvány miatt.

A cégek válogathatnak a munkaerőből, hiszen sokkal több a diákjelentkező, mint a meghirdetett pozíció. Bízunk benne, hogy heteken-hónapokon belül ezek az aránytalanságok kiegyenlítődnek – tette hozzá.

Diákmunkások mosogatnak (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Egyre több álláshirdetést adnak fel a cégek

A szakember úgy látja, a gazdaság fokozatos megnyitásával párhuzamosan egyre több álláshirdetést adnak fel a cégek a diákmunkásokra számítva.

Majzik Nándor úgy gondolja, idén fizetésemelés valószínűleg nem lesz. Ez azt jelenti, hogy vállalkozások többsége a tavalyi bérszintet fogja megajánlani az adott munkakörre.

Az órabér

nagyjából bruttó 1000-1200 forint között alakul az olyan munkák esetén, melyek nem igényelnak különösebb betanítást, szakismeretet.

Ebből a 15 százalékos személyi jövedelemadó az, ami lejön  – hangsúlyozta.

Akár az Állami Diákmunka Programban vesz rész egy tanuló, akár egy iskolaszövetkezeten vagy hirdetésen keresztül talál állást, a jogszabályokat minden esetben kötelező betartani neki és a leendő munkaadójának egyaránt.

Így például 18 év alatti diák helyett csak a szülője vagy gondviselője írhatja alá a szerződést, amelynek minden esetben tartalmaznia kell az alapbért, a munkavégzés helyét és a munkakört is. Fontos tudni azt is, hogy kiskorúak éjszakai munkát nem végezhetnek, és amennyiben hétvégén dolgoznak, akkor legalább egy vasárnapnak szabadnak kell lennie egy hónapban.

A címlapfotó illusztráció.