×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megkezdődött az őszi búza betakarítása

 

Megkezdődtek az aratási munkák az őszi árpa betakarításával, az előzetes becslések szerint az időjárási viszontagságok miatt a közepesnél gyengébb termés várható, a nyári aratású szántóföldi növényekből mintegy 7 millió tonnát takaríthatnak be több mint 1,6 millió hektárról - közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Feldman Zsolt az aratási koordinációs bizottság ülését követően hangsúlyozta, hogy ez egy óvatos becslés, pontosabb kép az aratás előrehaladottabb állapotában várható.

Az őszi árpa betakarítása jelenleg 30 százalékon áll, emellett megkezdődött az őszi búza betakarítása, a repcéé pedig a hétvégén indul. A terméshozamok a korábbi évek átlagánál 6-15 százalékkal lehetnek alacsonyabbak, ami jelentős veszteséget jelent – mondta.

Mintegy 900 ezer hektárról takarítanak be őszi búzát az idén a gazdálkodók, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) előzetes termésbecslése alapján hektáronként 4,3-4,4 tonnás átlaggal számolnak.

A legkedvezőtlenebb helyzet a repcénél van, amelynek vetésterülete 311 ezer hektár, terméshozamai pedig akár még az előzetesen becsülteknél is alacsonyabbak lehetnek, hektáronként 2-2,1 tonna körül alakulhatnak – tette hozzá.