×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több forráshoz juthat jövőre az egészségügy, mint eddig bármikor

 

A 2021-es költségvetési tárgyalásokon fontos szempont volt, hogy a gazdaság helyreállítása mellett az egyéb, jóléti szolgáltatásoknak is kellő mennyiségű pénzforrás jusson – mondta Rétvári Bence államtitkár szerdán a Kossuth Rádióban. Hozzátette, jövőre az oktatás és az egészségügy is többletforrásokhoz jut.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A koronavírus-járvány a 2021-es költségvetés tervezőit is nehéz helyzetbe hozta. A gazdasági nehézségek vesztesei többnyire a nagy elosztórendszerek, elég csak a 2009-es megszorításokra gondolni, így nem véletlen, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának jövő évi büdzséjét árgus szemekkel figyelte a kormánypárt és az ellenzék egyaránt.

A korábbi, baloldali kormány válságkezelése a megszorítás volt

Rétvári Bence államtitkár a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán elmondta, ha a korábbi baloldali kormány 2008-2009-es válságkezelésére visszaemlékszünk, tudjuk, hogy pontosan a nagy ellátórendszerek terültén hoztak különböző megszorító intézkedéseket. Elvettek egyhavi bért a pedagógusoktól, orvosoktól, ápolóktól, illetve elvették a 13. havi nyugdíjat is.

Nem megszorítás kell, hanem támogatásnyújtás

A mostani kormány azonban úgy látja, nem ez a helyes út a gazdaság helyreállítására. Éppen ezért a jövő évi költségvetési tárgyalásokon fontos szempont volt, hogy

a gazdasági helyreállítás mellett az egyéb, jóléti szolgáltatásokra is kellő mennyiségű pénzforrás jusson

– tette hozzá.

Kiemelte, Európa-szerte kevés állam választotta azt az utat, mint a magyar kormány, hogy többlettámogatásokkal, bértámogatásokkal, munkahelyteremtéssel lábal ki a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból. Magyarország viszont ezt az utat járja nemcsak a gazdaság stratégiailag fontos ágazataiban, hanem a kulturális szférában, az egészségügyi és a nyugellátási szolgáltatások területén is.

Hangsúlyozta, mivel a járványügyi helyzetet továbbra is fenn kell tartani, ami további költségekkel jár, így a jövő évi büdzsé megtervezésénél az is kiemelt szempont volt, hogy

az egészségügy több pénzügyi forrást kapjon, mint eddig bármikor.

Ennek köszönhetően az egészségügyi szektor jövő évi költségvetése 156 milliárd forinttal többet tartalmaz, mint idén.

Ha a 2021-es költségvetést összevetjük a 2010-ben megörökölt költségvetéssel, akkor elmondható, hogy jövőre 77 százalékkal fordít többet a kormány az egészségügyre, mint az előző, baloldali kormány, vagyis összesen 918 milliárdot – mondta.

Hozzátette, a jövő évi büdzsé az oktatás területén is közel nyolcvanmilliárd forintos többletforrást biztosít. Az említett többletforrás legnagyobb része a megemelt pedagógusi bérek finanszírozására lesz elkülönítve.

Kiemelte, a kormány úgy gondolja, nem a különféle külföldi elemzők, IMF-es küldöttek javaslatait fogadja el, hanem a magyar emberekre, a magyar vállatokra támaszkodik, és együttes erővel oldják meg a járvány okozta gondokat.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.