×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kkv-k

 

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások (kkv-k): a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a duplájára, 100 milliárd forintra emelte az eredetileg országosan meghirdetett 50 milliárd forintos keretösszeget a vállalkozások technológiai megújítását segítő két program pályázatán – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program első támogatói szerződéseinek átadásán.

A tárcavezető kiemelte: a kormány célja a járvány elleni védekezés új szakaszában, hogy a gazdaság újraindítását Magyarország olyan sikerrel tegye, ahogyan a veszélyhelyzetet kezelte. Hozzátette, hogy egyszerűsített eljárással megszülettek az első támogatói döntések a május végén meghirdetett Versenyképes Közép-Magyarország operatív program pályázatán.

Kifejtette,

a kormány válasza a gazdaság újraindítására egy komplex csomag, a gazdaságvédelmi akcióterv,

ennek a pénzügyi kerete nagyjából a bruttó hazai termék (GDP) 20 százalékának felel meg.

Ebben szerepelnek azok az uniós fejlesztési források is, amelyeket gazdaságvédelmi célokra csoportosított át a kormány az elmúlt hetekben. A cégek két operatív program, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program és a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program keretében meghirdetett felhívásokra jelentkezhetnek összesen 100 milliárd forintos pályázati keretösszegre – közölte.

Varga Mihály elmondta, hogy a pályázaton nagyjából 750 cég nyerhet plusz fejlesztési forrást. A több szempontból újszerű pályázaton megújították az eljárást, minimálisra csökkentették a pályázók adminisztratív terheit.

A túljelentkezés azt mutatja, hogy

a magyar vállalatok megragadják a fejlesztési lehetőségeket, számos vállalat tervez fejlesztést a következő években.

Az első nyertesek közül három vállalkozás támogatási szerződését írták alá kedden a Pénzügyminisztériumban (PM): a Dunai Kikötő Kft., a Logipack Packaging Kft., és a Karzol-Trans Kft. vezetőivel.

A Dunai Kikötő Kft. 30 millió forintértékű gépparknövelő fejlesztéséhez közel 20 millió forintos támogatást nyert. A Logipack Packaging Kft.77 millió forintos beruházásával a jelenlegi 50-ről tervezi  bővíteni dolgozói létszámát, amihez a kormány 54 millió forinttal járul hozzá.

A Karzol-Trans Kft. raktárbázisának mintegy 220 millió forintos fejlesztéséhez 141 millió forintos segítséget jelent a pályázati támogatás – ismertette.

A kormány eddigi intézkedései tükrözik az elkötelezettséget a magyar vállalkozások fejlesztései iránt,

a számukra kedvező gazdasági és fejlesztési környezet kialakítása érdekében tesszük a dolgunkat – mondta Varga Mihály. Úgy vélte, a gazdaságpolitika azért eredményes, mert találkozik a gazdasági szereplők igényeivel, amit számos tény igazol vissza.

Példaként említette, hogy négyezermilliárd forintnyi beruházás van folyamatban. Magyarország a járvány utáni időszakban is vonzó termelési és befektetési célpont marad – hangsúlyozta.

A miniszter szerint a gazdaságban már látszanak az újraindulás jelei, a gazdaság szerkezete kiegyensúlyozottá válik, amint a költségvetési politika is  kiegyensúlyozott. Ezt a nemzetközi hitelminősítők előrejelzései is visszaigazolják. Jelenleg a világ gazdaságaiban vitatott az újraindítás kérdése, amit  Magyarország a saját és az uniós források együttes felhasználásával valósít meg – mondta Varga Mihály.

A címlapfotó illusztráció.