×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Népszerű a Magyar Állampapír Plusz a magyarok körében

 

Válságálló papírnak bizonyult ez a típusú termék. Elmondhatjuk, hogy az elmúlt hetek hullámzó gazdasági viszonyai közepette is jól teljesített. Egy évvel az indulást követően a lakossági megtakarítások fele van ebben a papírban – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. Szakértők szerint a szuperállampapír azért vonzó a lakosság körében, mert vele egy-egy család kockázatok nélkül növelheti a megtakarításait.

(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) 2019. június 3-án debütált és azonnal sikertörténet lett. Az indulás hónapjában több mint ezermilliárd forintot jegyeztek belőle a lakossági vásárlók. A következő hónapokban is rendre 300–400 milliárd forintot fordítottak az ötéves futamidőre vásárolható befektetésre, amelynek sávosan emelkedő kamata az I. fél évet követően 3,5 százalék.

A koronavírus-járvány ideje alatt is népszerű volt a MÁP Plusz

Kamatjuttatás az első évben félévente, az ezt követő években évente történik, a futamidő végén eléri a 6 százalékos kamatot. „Az inflációt jelentősen meghaladó hozammal kecsegtető szuperállampapírnak is hívott MÁP Plusz iránt az érdeklődés a koronavírus időszaka alatt sem csappant meg” – jelentette be az évforduló alkalmából Varga Mihály pénzügyminiszter.

„Válságálló papírnak bizonyult ez a típusú termék. Elmondhatjuk, hogy az elmúlt hetek hullámzó gazdasági viszonyai közepette is jól teljesített. Egy évvel az indulást követően a lakossági megtakarítások fele van ebben a papírban,

4407 milliárd forintos állománnyal büszkélkedhet a MÁP Plusz az elmúlt egy év után

– mondta.  Hozzátette, az állampapír sikere a magyar emberek, a hazai és külföldi befektetők bizalmát mutatja a kormány válságkezelő intézkedései és gazdaságpolitikája iránt.

Kockázatok nélkül növelhető a megtakarítás 

Regős Gábor, a Századvég vezető elemzője, az M1 Summa című műsorában elmondta, hogy véleménye szerint a szuperállampapír azért vonzó a lakosság körében, mert vele egy-egy család kockázatok nélkül növelheti a megtakarításait.

A MÁP Plusz bevezetésének

célja volt az is, hogy ezzel az átlátható termékkel a lakosság készpénzben tartott forrásait jobban be tudják vonni a magyar állam finanszírozásába

– közölte Oláh Dániel közgazdász. Hozzátette, az egyik fontos cél volt, a készpénzmennyiség csökkentése a gazdaságban, mivel 2018-ban nagyjából ötezermilliárd forintnyi készpénz volt a háztartásoknál. Ez magas összegnek számít, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ebből az összegből sokkal hasznosabb gazdasági eredményeket is el lehetne érni, például megvédeni az elmúlt évek magyar gazdasági sikereit. Vagyis, ha a családok a náluk lévő készpénzt legalább állampapírba fektetnék, akkor akár jelentős mértékben önfinanszírozóvá válhatna a magyar állam és a magyar közpénzügyek.

Látványosan emelkedik a magyarok részvétele az államadósság finanszírozásában

Ha a szuperállampapír a magyar lakosság kedvencévé válik, az a hazai gazdaság szempontjából is szerencsés – tette hozzá Regős Gábor, aki szerint a magyarok egy külföldi befektetővel szemben nem hoznak napi szintű döntéseket a megtakarításukról. Elmondta, a lakossági

állampapír-értékesítésnek nagy előnye, hogy hazai szereplők veszik meg ezeket az állampapírokat, a kifizetett kamatok itthon maradnak, itthon képződik belőlük később fogyasztás.

Az elmúlt évtizedben látványosan emelkedett a magyarok részvétele az államadósság finanszírozásában. A lakosság kezében lévő állampapír-állomány jelenleg 8241 milliárd forint, ami azt jelenti, hogy egy év alatt 2150 milliárd forinttal emelkedett, míg ezzel párhuzamosan a devizakitettségünk fokozatosan csökkent.


Oláh Dániel elmondta, Magyarország devizaarányát érdemes kiemelni,

az államadósság 52 százaléka 2011-ben még devizahitel volt. Ez mára 17,3 százalékra csökkent,

ami csökkentette a gazdaság pénzügyi sebezhetőségét is. Az is fontos szempont, hogy az adósság jelentős részben már a magyar háztartások kezében, a lakosságnál van, ami azt jelenti, hogy a 2010-es 3 százalékkal szemben mára 26 százalékot képvisel a lakosság részaránya az államadósság finanszírozásából.

Varga Mihály a szuperállampapír kibocsátásának évfordulóján kijelentette, hogy az államadósságot és annak finanszírozását tekintve a kormány céljai nem változtak. Szemben a 2010-es 80 százalék feletti aránnyal, a tavalyi év végére az államadósság a bruttó hazai termék 66,3 százalékára mérséklődött. Ez az ötödik legnagyobb mértékű adósságcsökkentés az Európai Unióban.

A címlapfotó illusztráció.