×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gion Gábor: A gazdaságban is fontossá vált a gyorsabb helyzetértékelés

 

A koronavírus-járvány indulásakor hozott gyors intézkedések, például a járulékcsökkentés vagy a hitelmoratórium nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország a válság első szakaszát az átlagosnál sikeresebben átvészelő államok között szerepel nem csak az egészségügyi, hanem a gazdasági oldalon is – jelentette ki a Világgazdaságnak adott interjúban Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára.

Úgy vélte mindazonáltal, hogy

az idei gazdasági növekedés pontos mértékét lehetetlen megjósolni, az a járvány további alakulásától függ.

Az államtitkár kifejtette: a mostani turbulens időszakban fontossá vált a gyorsabb helyzetértékelés, ebben nagy segítség lehet a Heti gazdasági index, amelyet a Pénzügyminisztérium munkatársai a jövőben heti rendszerességgel elkészítenek.

Gion Gábor rávilágított, hogy a járvány okozta helyzetet az eddigi közgazdasági modellekkel nagyon nehéz kezelni. A pénzügyi kormányzatnak azonban szüksége van arra, hogy a korábbinál pontosabb képet tudjon alkotni a gazdasági teljesítményről, hiszen a hagyományos statisztikai adatgyűjtések eredményei csak a vizsgált időszakot követő 30-45 nappal állnak rendelkezésre, a GDP-­t például eddig háromhavonta vizsgálták felül.

A PM államtitkára szerint

a helyzetértékelést ma már nagyban segíti, hogy számos területen lényegében percre kész digitális kimutatások állnak rendelkezésre, amelyek összegzése révén valóban online helyzetképet lehet kapni a gazdaság teljesítményéről.

A Heti gazdasági indexben a villamosenergia-­felhasználás, a légszennyezés, a légi és közúti forgalom, valamint a Google-­keresések és a mobilitási mutatók mellett olyan speciálisan magyar adatokat is monitorozni tudnak, mint az online pénztárgépek számai, illetve segíthet a gazdasági élet működésének visszajelzésében az is, hogy júliustól a teljes vállalati számlaforgalom online regisztráción keresztül valósul meg.

Az index révén hamarabb felismerhetők lesznek azok a területek, ahol kormányzati beavatkozásra lehet szükség. Gion Gábor szerint 3-4 hét egybehangzó adatai már okot adhatnak arra, hogy külön figyelmet szenteljenek egyes területeknek.

Az index adataira fog támaszkodni munkája során a múlt héten megalakított Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOP) is.

Gion Gábor hangsúlyozta, hogy a törzs munkáját a járványhelyzet lényegesen befolyásolhatja. A cél az, hogy az esetleges gócpontok lokalizálása mellett az ország többi részén – a szükséges járványügyi intézkedések maximális figyelembevétele mellett – minél gyorsabban és hatékonyabban sikerüljön a gazdaság újraindítása, egyebek mellett a GOP által elhatározott intézkedések révén.

A címlapfotó illusztráció.