×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A hazai kkv-k nyolc százaléka kényszerült üzleti tevékenysége leállítására a koronavírus-járvány miatt

 

A haza kis- és középvállalkozások (kkv-k) több mint fele jól átvészelte a koronavírus-járvány következtében kialakult válsághelyzetet – olvasható a Budapesti Gazdasági Egyetem friss kutatásában. Azok a cégek és vállalkozások, amelyek jobban megérezték az elmúlt időszakot, sincsenek magukra hagyva.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Azok a kis- és középvállalkozások, amelyek tervezetten működtek, sikeresen átvészelték a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait – derül ki a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) friss felmérésből.

Radácsi László, a BGE stratégiai és innovációs rektorhelyettese a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a cégek érintettsége nagyban függ attól, hogy mely szektorban tevékenykednek.

Hozzátette, a kutatás meglepő eredményeket hozott, többek között kiderült, hogy a hazai kis- és középvállalkozások több mint felére nem volt negatív hatással a járvány. Csupán nyolc százalékuk kényszerült üzleti tevékenységének leállítására vagy a tevékenység szüneteltetésére – mondta.

A járvány különbözőképpen hatott az ágazatok működésére 

A járvány cégekre gyakorolt hatása erős kapcsolatot mutat azzal, hogy milyen iparágban tevékenykedik az adott vállalkozás. A kutatás eredményei szerint a járvány hatása kevéssé érvényesült a mezőgazdaságban és az építőiparban – előbbi esetben a vállalkozások háromnegyede (77,3%), míg utóbbi esetben közel kétharmada (62,5%) jelezte, hogy a járvány nem gyakorolt jelentős hatást az üzleti tevékenységre. Feltehetően a szabadban végzett munka következtében a cégek jelentős részben folytathatták a szokásos tevékenységeiket.

A tanulmány megerősítette, hogy a járvány egyik legnagyobb vesztese a turizmus és a vendéglátás volt – emeleti ki. Szinte a teljes turizmus és vendéglátás (94,7%), az egyéb lakossági szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások több mint fele (53,3%), de a kereskedelmi cégek csaknem fele (46,6%) is részben vagy teljesen leállt. Hozzátetette, a szállítási, a raktározási szektor ennek ellenére a nyerő oldalon vészelte át a gazdasági válsághelyzetet.

A szélsőséges helyzetben a kulcs a folyamatos fejlesztés és a tudatos tervezés volt. Azok a cégek szenvedték el ugyanis a legnagyobb károkat, amelyek már a válság előtt is stagnáltak vagy hanyatló állapotban voltak.

A bajba jutott vállalkozásokat hitelprogramok segítik

A bajba jutott vállalkozásokon és cégeken kíván segíteni többek között a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nullaszázalékos válságkezelő hitelprogramja is, amely iránt jelentős érdeklődés mutatkozik – hangsúlyozta Garamvölgyi Balázs, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) főigazgatója.

A nullaszázalékos kamat mellett a MFB számos más terméke is elérhető a bajba jutott vállalkozások számára – tette hozzá. Garamvölgyi  Balázs azt javasolja az érintetteknek, hogy minél előbb keressék fel a bank honlapját és érdeklődjenek a lehetőségekről.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.