×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Visszaesés az építkezéseken, fokozódó kereslet az új lakásoknál, lehetőség a rozsdaövezetekben

 

Az építőipari termelés minimális, 2,1 százalékos csökkenéssel zárta az áprilist. A lakásépítéseknél 1,4 százalékos volt a csökkenés. Ebben az alágazatban ugyanakkor az új rendeléseknél áprilisban közel 5 százalékos növekedés volt.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Áprilisban 2,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés, így az év első négy hónapjában 0,7 százalékkal esett vissza, lényegében stagnált – ez azt jelzi, hogy a koronavírus-járvány nem okozott drasztikus visszaesést az ágazatban – olvasható az Ingatlan.com közleményében.

Az építőiparban áprilisban 3,9 százalékkal nőtt az új megrendelések aránya éves szinten.

Az épületépítéseknél az áprilisban megkötött új szerződések volumene pedig 4,7 százalékkal nőtt.

Április végi teljes rendelésállomány ebben az alágazatban 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A rendelésállomány alakulása arra utal, hogy lesznek fejlesztések, amelyek „munkát adnak” az ágazatnak.

Az épületépítéseknél van tere a növekedésnek, mivel az új lakások iránt fokozódó kereslet mutatkozik. A legfrissebb adatatok szerint

június első két hetében az eladásra hirdetett új lakóingatlanok iránt az érdeklődés a márciusi mélyponthoz képest megtriplázódott,

és 28 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A járvány miatt egyelőre bizonytalan, hogy mikor tud újra nagyobb sebességre váltani az építőipar, azon belül a lakásépítés.

A közleményben arról is írnak, hogy a készülő rozsdaövezeti lakásépítési program lendületet adhat a társasházfejlesztéseknek. Várhatóan két-három hónapon belül jelölhetik ki azokat a területeket, amelyeken megkezdődhetnek a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfával eladható rozsdaövezeti lakások. Az a kérdés, hogy mekkora volumenű fejlesztésekről lesz szó, ettől is függ, hogy ezek a beruházások mekkora pluszt adnak majd az építőiparnak.