Jelenleg belföldön a legbiztonságosabb nyaralni

 

Egyetértenek-e azzal, hogy külön programokkal kell ösztönözni a hazai termékek vásárlását, népszerűsíteni a belföldi turizmust? – ez a kérdés is szerepel a nemzeti konzultációban – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombati videóüzenetében. A segítségre szükség is lesz, az ágazat ugyanis áprilisban a KSH adatai szerint döbbenetes veszteségeket szenvedett el. 

(Fotó: MTI/Varga György)

A tavalyi 491 ezer külföldi turista helyett alig háromezren látogattak hazánkba, 99 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma, és 96 százalékkal esett vissza a belföldi turizmus is. Áprilisban 1297 kereskedelmi szálláshely nyitva volt, de ezek felében nem volt vendégforgalom.


A Balaton az ország turisztikai teljesítményének a negyedét adja

Most belföldön a legbiztonságosabb nyaralni, a balatoni szolgáltatók felkészültek, és bíznak abban, hogy a magyar vendégek hozzájárulnak a hazai turisztikai szektor megmentéséhez, és jól alakulhat a szezon – mondta Hoffmann Henrik, a Balatoni Turisztikai Szövetség (BTSZ) elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Amit jelenleg látunk a Balatonnál, reménykeltő. Érdemes tudni, hogy a Balaton az ország turisztikai teljesítményének a negyedét adja. Budapest adja a felét, és a másik 25 százalékot az egyéb úti célok. Ennek a 25 százaléknak közel 60 százaléka képződik június 15. és szeptember 15. között” – részletezte a BTSZ elnöke.

Felelős viselkedéssel sikerült letörni a járványgörbét, így tulajdonképpen csak a tavaszi szezont veszítettük el – fűzte hozzá.

A helyek többsége már nyitva van

Nemcsak a hétvégék már, de a hétköznapok is egyre kihasználtabbak. Gyakorlatilag hétvégente főszezoni forgalommal találkoznak a vendégek, hiszen a helyek zöme már nyitva van – emelte ki.

„Bizakodók lehetünk, hiszen megértette mindenki azt az üzenetet, hogy fontos itthon maradni. Itthon sokkal biztonságosabb, ismerjük a körülményeket, tudjuk, hogy mi történt. Sokkal jobban ismerjük a korlátozó intézkedéseket. Nemcsak arról van szó, hogy segítségre van szüksége a hazai szektornak, hanem arról is, hogy biztonságosabb itthon üdülni” – hívta fel a figyelmet Hoffmann.

A környező országokban a nemzetközi turizmus megszűnésével, lassulásával munkahelyek szűntek meg. „Így nagyon sok külföldön munkát vállaló maradt itthon, aki szeretne ebben az időszakban itthon elhelyezkedni. Illetve más szektorokban is sokan elvesztették munkahelyüket, és ők is meg tudnak jelenni a munkaerőpiacon” – mondta.

A címlapfotó illusztráció.


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.