×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Visszatér az élet a boltokba

 

A kép illusztráció (Fotó: MTI/PAP/Wojtek Jargilo)

Meghozta a vásárlási kedvet a második mozgó ünnep – derül ki az eladásokból. A koronavírus-járvány miatt idén már több csúcsot és völgyet is megjárta a kiskereskedők, a pánikfelvásárlást követő lassulást még a böjti időszak vége sem tudta ellensúlyozni. Most viszont úgy tűnik, hogy ismét bátorodik a lakosság, vagy csak elfogytak a nehéz napokra beszerzett készletek?

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a fogyasztási szokások folyamatosan változnak, még egy járványhelyzetben is. Hozzátette, főleg márciusban nagyobb felvásárlásnak voltunk tanúi, majd a húsvétot követő időszakban egy nyugodtabb periódus következett, a fogyasztók sokkal megfontoltabban, kiegyensúlyozottabban vásároltak, a túlköltekezés teljesen megszűnt.

Kiemelte, idén a húsvéti cikkek felhalmozását is kihagyták a vásárlók. Hozzátette, ez talán annak is betudható volt, hogy nem lehetett nagy családi körben ünnepelni Jézus feltámadását.

Pünkösdkor azonban szabadabbá váltak a fogyasztók, többet vásároltak, mint húsvétkor. Így elmondható, hogy az élelmiszerkereskedelem lassan visszatér a rendes kerékvágásba” – fogalmazott.

A beszélgetés során elmondta, a kereskedelmi ágak közül

a legnagyobb forgalmat az elektronikai cikkeket forgalmazó áruházak és weboldalak bonyolították le.

Hozzátette,  márciusban a Központi Statisztikai Hivatal adati szerint a magyarok körülbelül annyi elektronikai cikket vásároltak, mint a karácsonyi időszakban.

Az idősávok tekintetében elmondta, azt tapasztalják, hogy az idősek 9 és 11 óra között vásárolnak túlnyomóan, így az utolsó egy óra már kihasználatlan. Azt is kiemelte, az idősávos vásárlás hétvégén megnehezíti a családosok életét, hiszen korábban szombat délután volt a nagy bevásárlások időszaka. Ezek fényében nem lehet tudni meddig tartható fenn ez a rendszer – zárta gondolatait.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.