A nemzetközi befektetők támogatják a magyar kormány zöld programját

 

Magyarország az Európai Unióban az elsők között bocsátott ki zöld kötvényt – jelentette be Varga Mihály kedden, a Facebookra feltöltött videójában.


A pénzügyminiszter a szaktárca tájékoztatása szerint kiemelte: az 1,5 milliárd euró értékben kibocsátott, 15 éves futamidejű kötvényekből befolyó források kizárólag „zöld” beruházásokra használhatók fel.


A kötvény kibocsátásával egyértelmű üzenetet küldtünk a piacok felé

Magyarország környezetvédelmi elkötelezettségéről – hangsúlyozta a tárcavezető a közlemény szerint.

Az euróban kibocsátott zöld kötvény az első lépés egy új befektetői réteg felé – szögezte le a miniszter. Varga Mihály hozzátette: az, hogy közel 7,7 milliárd euró értékben adtak be ajánlatot a befektetők az első magyar zöld kötvényre, azt jelzi, hogy továbbra is bíznak Magyarországban és a magyar gazdaságpolitikában.

A gazdaság újraindítása érdekében hozott kormányzati intézkedések összhangban vannak a koronavírus-járvány előtt megfogalmazott célokkal – magyarázta a tárcavezető.

Hozzátette:

a zöld kötvény olyan államkötvény, amelynek forrásait igazoltan környezetvédelmi, klímavédelmi fenntarthatósági célokra kell fordítani.

Mint mondta, olyan projektek finanszírozására fordítják a befolyó összeget, amelyek összhangban vannak a magyar klímastratégiával.

Ilyen projektek például az üvegházhatású gázok alacsonyabb kibocsátásával járó közlekedést, a vizek fenntartható használatát és védelmét, a hulladékcsökkentést, valamint az egészséges ökoszisztémák védelmét szolgáló beruházások.