×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Banai: A fővárosnak is hozzá kell járulnia az államháztartás kiadásaihoz

 

A főváros az egyik legjobb anyagi helyzetben lévő önkormányzat, más önkormányzatokhoz hasonlóan, hozzá kell járulnia az államháztartás kiadásaihoz – reagált Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára kedden este a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában a főpolgármester állításaira.

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Karácsony Gergely a kedden benyújtott költségvetési javaslatról azt mondta, két olyan változás is van a törvényjavaslatban, amelyek drámai mértékben lehetetlenítik el az önkormányzatokat. Az egyik a gépjárműadó átcsoportosítása, amelynek fele része eddig az önkormányzatok bevételét erősítette.

A másik az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás összegének megemelése. Számításaik szerint az idei 10 milliárd forint helyett jövőre ennek közel négyszeresét kell majd a fővárosnak adó formájában befizetnie a központi költségvetésbe.

Hozzátette: mindezt olyan helyzetben, amikor drámaian csökkentek a tömegközlekedés jegybevételei, és várhatóan drámaian csökkenni fog az önkormányzat legfontosabb bevételi forrása, a helyi iparűzési adóból (hipa) befolyó összeg is.

Banai Péter Benő kifejtette: valóban nő a főváros által fizetendő szolidaritási hozzájárulás összege. A főváros azonban egy jó anyagi helyzetben lévő önkormányzat, iparűzésiadó-bevétele tavaly közel 164 milliárd forintot tett ki.

A fővárosi önkormányzat úgynevezett adóerőképessége nagyjából háromszorosa egy átlagos magyar településének.

Az államtitkár hangsúlyozta, a fővárosnak más önkormányzatokhoz hasonlóan hozzá kell járulnia az államháztartás kiadásaihoz. Hozzátette, a szolidaritási hozzájárulás összegét az önkormányzatok adóerőképessége, anyagi helyzete alapján egy képlet határozza meg, és

mindenkinek egységes szabályok szerint kell fizetnie.

Egy kivétel van, a főváros, amelynek csak a képletből adódó befizetés 85 százalékát kell teljesítenie. Ezt a főpolgármester nem említette, de ha ez alapján számol – márpedig ez egy törvényben lévő rendelkezés – akkor más eredményt fog kapni – mondta.

A főpolgármester azt sem említette, hogy nemcsak a szolidaritási hozzájárulás nő, hanem a kötelező önkormányzati feladatokra, a központi költségvetésből nyújtott támogatás is nő 7 milliárd forinttal. Megjegyezte, jövőre gazdasági növekedéssel kalkulálnak, tehát több bevétele lesz az önkormányzatnak a hipából, mint idén.