×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Milliárdos pályázat nyílt a hazai termelők támogatására

 

A 2014. január 1. óta alakult, elismert termelői csoportok 5 éven keresztül kaphatnak vissza nem térítendő támogatást, évente legfeljebb 100 000 eurónak megfelelő összegben az Agrárminisztérium által indított Vidékfejlesztési Program részeként.


Hárommilliárd forintos keretösszegű pályázatot hirdetett meg az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program részeként, termelői csoportok és szervezetek részére. A 2014. január 1. óta alakult, elismert termelői csoportok 5 éven keresztül kaphatnak vissza nem térítendő támogatást, évente legfeljebb 100 000 eurónak megfelelő összegben.

„Az egyik legfontosabb jövőt építő lépés egy gazdálkodó részére, ha együttműködik gazdálkodótársaival.

És ehhez mi segítséget is kívánunk nyújtani, és ezért indítottuk újra, és nyitottuk meg újra a Vidékfejlesztési Programban a termelői csoport pályázatot” – mondta az M1 Magyar gazda című műsorában Feldman Zsolt, az agrárminisztérium államtitkára.

Hozzátette: „Azt reméljük, hogy ezzel a 3 milliárd forintos keretösszegű, mostani támogatásra azok a gazdálkodói közösségek, termelői csoportok, akiket mi már elismertünk, eredményesen fognak pályázni”.

A szaktárca kiemelt célja az agrárvállalkozások piaci pozícióinak erősítése. Ennek egyik fontos eszköze a termelői együttműködések ösztönzése, a gazdálkodók ugyanis közösen hatékonyabban képviselik érdekeiket a felvásárlókkal szemben, illetve olyan egységes árualapot képesek előállítani, amelyre nagyobb a kereslet.

„Minden egyes piaci krízis, válság – legyen az kisebb vagy nagyobb – esetén a felvásárlók, kereskedelem, vagy éppen feldolgozók elsősorban azokat kénytelenek hátrahagyni, azoktól nem veszik át a terményt, állatot, akikkel lényegében csak valami nem rendszeres szerződéses kapcsolatuk van. A nagy, rendszeres beszállítóknak minősülő termelői csoportok stabilabb piaccal rendelkeznek” – tette hozzá Feldman Zsolt.

Virágzó repceföld. Hárommilliárd forintos keretösszegű pályázatot hirdetett meg az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program részeként, termelői csoportok és szervezetek részére (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A termelői együttműködések sikerét jól példázza a Róna Ker-Tész Kft, ami hazánk egyik legnagyobb hagyma és sárgarépa termelője. Közös tároló kapacitásuk révén egész évben képesek ellátni a piacot. Termékeik több áruházlánc polcain is megtalálhatóak.

„A tagoknak fölajánlottuk, akiknek háztájijuk, saját földjük van, mit szólnának, ha csinálnánk egy termelői szervezetet” – vázolta Nagy József, a Róna Mezőgazdasági Termelő Szövetkezet elnöke.

Mint mondta, adva volt egy öntözéses lehetőség, egy szakembergárda, nemcsak a termesztésnél, hanem az öntözés és a növényvédelem terén is, és erre alapozva megalapították a Róna Kertész Kft-t. Hagymából a szövetkezetnek megvolt mindene, sárgarépából, sajnos, még most sem önellátó Magyarország, így elkezdtek ebbe az irányba fejleszteni.

A szövetkezet a termesztéshez szükséges gépeket, berendezéseket, szolgáltatásokat adja, a Róna Ker-Tész Kft legfőbb tevékenysége pedig a nagybani kereskedelem, de megoldja a tárolást, csomagolást a tagjai felé.

A termelői szervezetek jobb feltételekkel vehetnek részt a pályázatokon és egyszerűbben valósíthatnak meg nagyobb beruházásokat is (Fotó: MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Az együttműködésnek számos előnye van: a termelői szervezetek jobb feltételekkel vehetnek részt a pályázatokon, és egyszerűbben valósíthatnak meg nagyobb beruházásokat is.

Hazánkban egyre több ilyen szerveződés van, ám a jelenleginél még többre lenne szükség.

"Talán mindösszesen, nagyságrendileg 200 termelői csoport működik az országban, van, amelyik támogatással, van, amelyik anélkül, ez termékpályánként eltérő, hiszen szervezettebb mondjuk a tej termékpálya, de kevésbé szervezett, mondjuk, a zöldség-gyümölcs a másik oldalon. Tehát nagyon heterogén ezzel kapcsolatban a gazdálkodói együttműködési hajlandóság. Ahol a piac jobban rákényszeríti őket, ott ez erősebben előrehaladt” – tette hozzá Feldman Zsolt államtitkár.

A támogatásra 2020. május 25-től 2022. május 25-ig, illetve a források kimerüléséig lehet pályázni. Az első értékelési szakasz 2020. június 30-áig tart. Az érintettek a felhívás részleteiről ezen az oldalon tájékozódhatnak.

A címlapfotó illusztráció.