×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rugalmas a hitelmoratóriumba való be- és kilépés

 

Március 18-án, a gazdaságvédelmi intézkedések egyik első lépéseként hirdette meg Orbán Viktor a hitelmoratóriumot. Eszerint aki úgy dönt, annak nem kötelező fizetnie hiteleit, kölcsöneit az év végéig. A moratóriumba való be- és kilépés rugalmas. Tehát, ha valaki belépett a moratóriumba, de átgondolta, és úgy látja, hogy fizetése stabil, és tudja fizetni hitelét, akkor újra elkezdheti törleszteni azt, nem kell megvárni az év végét. Ennek a fordítottja is igaz.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Marjai János)

Március 18-án, a gazdaságvédelmi intézkedések egyik első lépéseként hirdette meg Orbán Viktor a hitelmoratóriumot. Eszerint aki úgy dönt, annak nem kötelező fizetnie hiteleit, kölcsöneit az év végéig.

Többen döntöttek úgy, hogy nem élnek a moratórium lehetőségével

A kormány adatai szerint, ha a moratórium lehetőségével minden adós élne, akkor nagyjából 3600 milliárd forint maradna idén a háztartásoknál és a vállalatoknál. Jelenleg a lakossági ügyfelek mintegy 40, a vállalati adósok nagyjából 50 százaléka fizeti most is tartozásait. Így a számítások szerint mintegy 2000 milliárd forint maradhat a lakosságnál a döntésnek köszönhetően.

A moratóriumba való be- és kilépés rugalmas

Sándorfi Balázs, Bankmonitor.hu ügyvezetője szerint fontos hangsúlyozni: a moratóriumba való be- és kilépés rugalmas. „Tehát, ha valaki belépett a moratóriumba, de átgondolta, és úgy látja, hogy fizetése stabil, és tudja fizetni hitelét, akkor újra elkezdheti törleszteni azt, nem kell megvárni az év végét” – mondta.


Hozzátette, ennek a fordítottja is igaz, ha valaki először úgy gondolta, nem él a moratóriummal, és fizeti tovább hitelét, de később valami miatt lecsökkent a fizetése, akkor akár júniusban, júliusban, augusztusban is igényli a moratóriumot.

Azt is elmondta,

a fix kamatozású hitelek törlesztőrészletei semmiképpen sem emelkedhetnek a moratórium lejárta után.

Hozzátette, a hitelfelvevő alapesetben ugyanazt az összeget fogja fizetni, mint a moratórium előtt. „Ettől akkor térhet el a bank, ha a moratórium időszaka alatt emelkedett az adott hitelre vonatkozó kamat” – emelte ki. Hangsúlyozta, ebben az esetben ha a hitelfelvevő nem igényelte volna a moratóriumot, akkor is emelkedett volna számára a kamat. Tehát ebből a szempontból semleges a moratórium.

Jelentősen átalakul a hitelpiac

A kihelyezett lakáshitel-állomány mintegy 50 százaléka jelenleg is változó kamatozású. Ugyanakkor fontos, hogy az újonnan felvetteknél már többségben vannak a fix kamatozásúak. Németh Dávid, K&H Bank Zrt. vezető elemzője szerint a kormány a lépéssel jelentős mozgásteret adott az adósoknak a jelenlegi rendkívüli helyzetben. Hozzátette, a hiteltörlesztési moratórium hozzájárul a vállalatok és háztartások fizetőképességének megtartásához.

Sándorfi Balázs szerint a hitelpiac már most jelentősen átalakult.

A bankok ugyanis már most figyelik, hogy a hitelfelvevők a válság szempontjából mennyire kockázatos szektorban dolgoznak.

A szakértő emellett azt is hangsúlyozza:

az is befolyásolhatja az adott személy hitelminősítését, ha él a moratóriummal.

Sándorfi Balázs ezért azt ajánlja: ha valaki még idén újabb hitelt szeretne felvenni, akkor mérlegelje, hogy átmenetileg felfüggeszti-e törlesztését, mert ha igen, akkor valószínűleg a bankok nem fognak újabb hitelt adni.

Azt is elmondta, véleménye szerint a hitelpiac akkor térhet vissza rendes állapotába, amikor a gazdaság is.

A kormány által bevezetett hitelmoratórium egyébként az egyik legszélesebb körű adósvédelem világszerte. A legtöbb országban, így Nyugat-Európában is jellemzően csak szűkebb kör, leginkább a bajbajutottak élhetnek fizetési haladékkal, a kedvezmény időszaka pedig általában csak három hónap.

A címlapfotó illusztráció.