×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Külön forrást kapnak a járványügyi kutatások

 

Külön forrást biztosít a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kutatásokra az innovációs alapon belül a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló, csütörtöki online tudományos konferenciáján az innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László felidézte: két hónapja, amikor a koronavírus megjelent Magyarországon és megkezdődtek a járványellenes intézkedések, azt is áttekintették, hogyan tud ezekhez a magyar tudomány hozzájárulni.

Ha az elmúlt két hónap együttműködési készségét meg tudjuk tartani, akkor a magyar tudomány szárnyalni fog még a mostani szinthez képest is” – méltatta az eddigi eredményeket a miniszter.

Beszámolója szerint az utóbbi két hónapban több mint száz koronavírus-kutatással kapcsolatos projektjavaslat érkezett be, ezek közül 24 támogatásáról döntöttek, 52 projekt döntés-előkészítő fázisba jutott, további 12 pedig döntésre vár.

A járványügyi készültségben is folytatódnak a kutatások, hiszen a vírus velünk maradt – hangsúlyozta a miniszter. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az innovációs alapon belül külön forrást biztosít a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kutatásokra.

A kutatási projekteket ismertetve elmondta, hogy a projektcsoportok egy része a vírus kontrolljával foglalkozik, mások a vírus jobb megismerésére irányulnak, de folynak kutatások a koronavírus megelőzésével és kezelésével kapcsolatban is. Ezek a projektek a világszínvonalat képviselik – emelte ki beszédében Palkovics László.

A címlapfotó illusztráció.