×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ennyit hajlandók engedni az árból a lakáseladók

 

Az eladók többségének nem sürgős az ingatlan értékesítése, a válaszadók csupán 16 százaléka mondta azt, hogy sürgős a lakásuk eladása. Komoly vásárlási szándék esetén van esély az alkura.

A kép illusztráció  (Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt)

A lakásukat piacra dobó tulajdonosok nagyobb része a hirdetési árat magától nem vinné lejjebb, ha viszont komoly vevő jön, akkor változik a felállás – többek között ez derül ki az Ingatlan.com ingatlanjukat eladásra vagy kiadásra hirdető tulajdonosok körében május közepén végzett nem reprezentatív felméréséből, amelyben több mint 1200-an vettek részt.

A végeredmény szerint a lakáseladást tervezők többsége, 31 százaléka a saját élethelyzete változása miatt döntött úgy, hogy eladásra kínálja az ingatlanját. Közel 16 százalékuk kisebb lakást szeretne, majdnem ugyanennyien, 15,3 százalék pedig nagyobb lakásba költözne.

Az eladók többségének nem sürgős az ingatlan értékesítése:

a válaszadók csupán 16 százaléka mondta azt, hogy sürgős számára a a lakáseladás.

Emögött részben az állhat, hogy a felmérésben részt vevő ingatlantulajdonosok többsége a munkahelyét és jövedelmét biztonságban tudja, és csupán a megkérdezettek 28 százaléka érzi valamilyen szinten bizonytalannak az egzisztenciáját.

A lakáseladók egy százaléka akkor csökkentené a meghirdetett árat, ha egy héten belül nem jelentkezik érte valaki az adott áron, 11 százalékuk erre egy hónapot várna. Több mint 17 százalékuk 3 hónapot, 23 százalékuk 6 hónapig várnak a vevőre, addig nem árulnák olcsóbban az ingatlant. Beszédes, hogy a lakáseladást tervezők 47 százaléka azt válaszolta, hogy nem szeretné az eredetileg meghirdetett árat csökkenteni, és inkább elállna az eladástól.

Más a helyzet viszont, ha komoly vevő kerül a képbe, ebben az esetben az Ingatlan.com felmérése szerint a vevőknek van esélyük az alkura.

Minden második lakáseladó, 46 százalék, hajlandó engedni 5 százalékot az általa megszabott árból.

Közel 29 százalékuk viszont akár 5–10 százalékos alkura is nyitott lenne. Alig több mint 9 százalékuk pedig el tud képzelni akár 10–20 százalékos engedményt is. Ugyanakkor a lakáseladók 15 százaléka ebben az esetben sem alkudna.

 A címlapfotó illusztráció.