×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

ÉVOSZ: Európai összehasonlításban a magyar építőipar továbbra is jobban teljesít

 

Az építőipar teljesítménye 2020. január 1. és május 10. között az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) számításai szerint három–öt százalékkal maradt el az előző év azonos időszakában mérttől, ez továbbra is jobb arány az Európai Unió országainak 15–20 százalékos elmaradásánál az Európai Építőipari Főszövetség április végi becslése alapján – közölte az ÉVOSZ hétfőn az MTI-vel.

Az ÉVOSZ hetente tekinti át az ágazat helyzetét a koronavírus-járvány körülményei között, a tapasztalatok alapján készít javaslatokat a kormány számára.

A múlt heti ősszegzés szerint a legnagyobb gondot még mindig az új szerződéskötések számának folytatódó csökkenése okozza. Május elején 18–20 százalékkal kisebb rendelésállománnyal rendelkeztek az építőipari vállalkozások a szövetség becslése szerint mint egy éve.

Csökkent az építési-beruházási célú közbeszerzés

A Közbeszerzési Hatóság adatai szerint 2019. január 1. és május 6. között 1489 építési-beruházási célú közbeszerzés volt, 509,8 milliárd forint értékben, 2020. hasonló időszakában viszont csak 999 darab, 498,6 milliárd forint értékben.

A rendelések csökkenésével arányosan romlik a vállalkozások likviditási helyzete. Az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál egyre nagyobb nehézségeket okoz a teljesítések igazoltatása, a befogadott számlák határidőn túli kifizetése. Ezért a szervezet az államkincstár részéről történő gyorsított számlakifizetéseket, valamint az elvégzett munkák gyorsabb igazolását szorgalmazza – tették hozzá.

Az építőipari cégek öt–nyolc százalék közötti anyagár emelkedést tapasztaltak, az import termékeknél ezt meghaladót, a forint gyengülése miatt. Az árfolyam változásából adódó többletköltségek nem férnek bele a szerződésben vállalt árakba, ezért az ÉVOSZ az állami, önkormányzati megrendeléseknél és a támogatott magán létesítményeknél is azt javasolja, hogy az import termékek költségét, számlával igazoltan a beszerzésük időpontjában fennálló árfolyamon számolhassák el.

Kevesebb új lakóingatlan kivitelezése kezdődött meg

Arról is beszámoltak, hogy március-áprilisban drasztikusan kevesebb új lakóingatlan kivitelezése kezdődött meg. A helyzetet súlyosbítja, hogy a kistelepüléseken január 1-jétől igényelhető maximum ötmillió forint nagyságú áfa-visszatérítés lehetőségét a járványhelyzet a mai napig blokkolja.

Az ÉVOSZ szerint az építési vállalkozók is fontosnak tartják, hogy a rozsdaövezetekben megvalósuló laképítéseknél érvényesíthető lesz az ötszázalékos áfa alkalmazása, azonban számukra az is fontos, hogy a kedvezményes forgalmi adózás rendjét minél előbb bevezessék.

A szakszövetség jelentésében a járványhelyzet építésgazdaságra gyakorolt pozitív hatásait is összegyűjtötte: erősödik a verseny, ami az áremelkedések ellen hat, gyors ütemben halad az informatikai eszközök használata, szintet lép az építőipar digitalizációja, valamint bővült a korábban külföldön dolgozó, most itthon munkát vállaló szakmunkások, mérnökök köre.

A címlapfotó illusztráció.