×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A vállalkozásokat és családokat is segíti a turizmusban biztosított adókedvezmények

 

A koronavírus-járványnak leginkább kitett turisztikai ágazatot számos azonnali adóintézkedés segíti. Emellett egymillió munkavállalót érinthet a SZÉP-kártyát érintő kedvezmény, miszerint csaknem megduplázódik az elkölthető keretösszeg és felére csökken a kártyára utalt összeg utáni adóteher.

A vendégeknek pedig 2020. december 31-éig nem kell megfizetni az idegenforgalmi adót. Ezen intézkedések a vállalkozások mellett jelentősen segíthetik a magyar családokat a pihenésben és a kikapcsolódásban – tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

A Pénzügyminisztérium államtitkára kiemelte: a SZÉP-kártyák elkölthető keretösszege csaknem megduplázódik, és felére csökken a kártyára utalt összeg utáni adóteher, ez az intézkedés egymillió munkavállalót érinthet.

A közteher csökkenés oka az, hogy a munkáltatónak a 2020. április 22-től június 30-ig tartó időszakban nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás után, így a jelenlegi adóteher 32,5 százalékról 15 százalékra csökken.

Ugyanakkor a 2020-ban a kedvezményes adókulccsal adható rekreációs keretösszeg 450 ezerről 800 ezer forintra emelkedik, a költségvetési szerveknél pedig 200 ezerről 400 ezer forintra nő. A vendégeknek emellett 2020. december 31-éig nem kell megfizetni az idegenforgalmi adót, mert azt az állam megfizeti helyettük – tette hozzá Izer Norbert.

Mindezen intézkedések jelentősen segíthetik a magyar családokat a pihenésben és a kikapcsolódásban – hangsúlyozta az államtitkár.

Izer Norbert kitért a koronavírus-járvány elleni védekezés következő, a gazdaságot helyreállító szakaszára is. Megjegyezte: a piac egyik legfrissebb elemzése szerint Magyarországon a megkérdezettek 70,6 százaléka tervezi, hogy utazni fog a koronavírus-járvány elmúltával, így az erre az időszakra szóló adókönnyítések jelentősen növelhetik az ágazati szereplők bevételét.

Emlékeztetett arra, hogy négyhavi járulékot nem kell megfizetniük a turizmusban tevékenykedő cégeknek, ez június végéig 42 milliárd forintot hagy a turizmusban.

A Pénzügyminisztérium számításai szerint mintegy 150 ezer turizmusban dolgozó munkavállalót érint a kedvező szabály, amelynek a lényege az, hogy a bérük után csak személyi jövedelemadót, és maximum 7710 forint egészségbiztosítási járulékot kell fizetni.

Ezzel a vállalkozásoknak jelentősen olcsóbb lesz a foglalkoztatás költsége és egyúttal a munkavállalók is jól járnak, hiszen a nettó jövedelmük magasabb lesz – jegyezte meg Izer Norbert.

Egy szakmunkás minimálbért kereső szakács után több mint havi 71 ezer forintot hagy a kormány a dolgozónál, illetve az őt foglalkoztatónál – mutatott rá az adóügyi megtakarítás nagyságrendjére egy példán keresztül az államtitkár.

Elmondta, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulás alóli mentesítés nemcsak a fizetendő közteher nagyságát, hanem az adminisztrációt is lenullázza. A március és június közti időszakra ugyanis még bevallást sem kell benyújtania a mintegy 15 ezer érintett vállalkozásnak.

Az azonnali segítséget nyújtó intézkedések között az államtitkár megemlítette még az egymilliárd forintos összegű turisztikai vis maior keretet is, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség hozott létre a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások megsegítésére.

Végezetül Izer Norbert kitért az év elején már hatályba lépett áfacsökkentésre is. Emlékeztetett, hogy 2020. január 1-jétől az ágazat régiós versenyképességének növelése érdekében a legalacsonyabb áfát számíthatják fel a turizmusban. Az alacsony áfa akkor bírhat majd kiemelt jelentőséggel, amikor megindul a nemzetközi turizmus is, hiszen a kisebb közteher miatt olcsóbb utakat kínálhatnak a hazai ágazati szereplők, mint a külföldiek – jegyezte meg az államtitkár.