Az adminisztráció csökkentése jelentősen megkönnyítené a mentőcsomag igénybevételét

 

A kormánynak a koronavírus-járvány alatt is törekedni kell a fiskális fegyelemre, de nem szabad vaskalaposan ragaszkodni az államháztartási hiány három százalék alatt tartásához, mert most a munkahelyek megtartása és a gazdaság újraindítása élvez elsőbbséget – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter vasárnap a Kossuth Rádióban.

A fotó illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Varga Mihály pénzügyminiszter úgy fogalmazott, zárójelbe kell tenni azt a korábbi forgatókönyvet, amely szerint az idén növekszik a magyar gazdaság. Nagy valószínűség szerint zsugorodás, visszaesés lesz, amelynek mértéke most három százalékra tehető, de a végleges adat nagymértékben függ a járványhelyzet alakulásától, attól, hogy a gazdaság mikor tud kijönni a karanténból – fejtette ki, majd hozzátette, folyamatosan monitorozzák a történéseket.


Hangsúlyozta, hogy a munkahelyek megvédése érdekében a kormány munkahelymegtartó támogatással, hitellel, garanciaeszközökkel, tőkepótlással és adóintézkedésekkel segíti a vállalkozásokat. Elmondta, a kabinet az utolsó simításokat végzi egy hitel- és garanciacsomagon, amelynek részleteiről hamarosan tájékoztatást adnak.

A pénzügyminiszter aláhúzta,

a kabinet eddigi adókönnyítései 200 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál és a családoknál.

A Portfolio.hu szombaton arról cikkezett, hogy a vállalatok nem igazán tudnak élni a bejelentett mentőcsomag kínálta lehetőségekkel, ezért egyes cégek jelentős mértékű leépítéseket készítenek elő. A portál úgy értesült, hogy a kormány átdolgozza a már korábban bejelentett mentőcsomagot, hogy megakadályozza az elbocsátásokat.

Ilyen válsággal még nem kellett megküzdeniük a vállakozásoknak

A Kossuth Rádió Ütköző című műsorában Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke elmondta, a kamarában elsősorban a vállalkozókat képviselik, így tisztában vannak azzal, hogy mi a vállalkozók állásfoglalása a mentőcsomagok kapcsán. Folyamatos monitorizást végeznek a munkavállalók között, kéthetente megújult kérdéssort tesznek fel nekik, így naprakész információval rendelkeznek.

Hozzátette, fontos leszögezni, hogy egy ilyen válsággal még nem kellett megküzdeniük. Az elnök szerint egy rövid távú azonnali intézkedésre és egy hossz távú kilábalási programra van szükség.

Véleménye szerint

a kormány az elején meglépte a legfontosabb intézkedéseket.

A hitelmonatórium volt az egyik legfontosabb intézkedés, amely komolyan könnyített a vállalkozásokon. A következő csomag, amelyet bejelenett a kormány, a bérköltségeket érintette, és magába foglalta a munkahelyvédelmi bértámogatást (kurzarbeit) is.

A munkahelyvédelmi bértámogatás egy speciális intézkedés, amely arra hivatott, hogy meg lehessen őrizni a munkahelyeket. Hozzátette, ezt a BKIK is javasolta.

Maga az intézkedés összességében jó lenne, de látszik, hogy olyan korlátok vannak, amelyek miatt bizonyos vállalkozások nem fogják igénybe venni” – hívta fel figyelmet.

Az adminisztráció csökkentésével könnyebb lenne igénybevenni a mentőcsomagot

Az adminisztráció csökkentése, illetve bizonyos korlátok eltörlése jelentősen megkönnyítené a mentőcsomag igénybevételét. Hozzátette, a bérszínvonalat és a statisztikai állományt meg kell tartani.

Szakáli István Loránd, a Századvég vezető közgazdásza szintén felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani válság minden olyan válságtól különbözik, amivel a modern közgazdaság létezése óta találkozhatott volna.

Jelenleg egyszerre van keresleti és kínálati válság. Ez olyan kihívás elé állítja a gazdaságpolitikusokat, gazdasági szereplőket, amelyet még nem tapasztaltak

 

– hangsúlyozta.

Továbbra is sok a bizonytalanság

Majd folytatta: ez egy tanulási folyamat, teljesen új jelenséggel állunk szemben, nem tudjuk, hogy mit hoz a jövő, rengeteg a bizonytalanság. Ezért a legfontosabb az, hogy amikor a gazdasági akciócsomagról beszélünk, akkor arra gondoljunk, hogy az egyik legfontosabb jellemzője az, hogy folyamatában legyen képes a helyzetet vizsgálni, kezelni.

Rengeteget beszélnek arról, hogy ebben az időszakban hány ember fogja elveszteni a munkáját a válság következtében. Az az igazság, hogy ezzel kapcsolatban csak becslések vannak.

Aláhúzta, a helyes kormányzati magatartás a jelen helyzetben az, hogy amint a kormány a változást érzékeli, akkor képes legyen változtatni, képes legyen az új kihívásoknak megfelelni.

Nagy Elek szintén felhívta arra a figyelmet, hogy nem tudjuk milyen hosszú lesz ez a válság.

„Lehet három hónap, hat hónap, kilenc hónap is akár. Azt sem tudni egyelőre, hogy lesz-e olyan új hulláma ősszel, mint annak idején a spanyolnátha esetén volt tapasztalható. Ez alapvetőn meghatározza az gazdaság talpra állását.

Példaként említette,

amennyiben tényleg egy rövid, három hónapos válságról lenne szó, akkor egy V alakú felpattanást tapasztalnánk,

ami azt jelenténé, hogy a gazdaság aránylag gyorsan talpra tudna állni. Szerinte, ha ez hosszabb időszak lesz, akkor más stratégiát kell alkalmazni. Abban kell segíteni a vállalkozásokat, hogy a különböző forgatókönyvek alapján mit tegyenek, és milyen jövőstratégiát állítsanak össze.

A címlapfotó illusztráció. 


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.