A lakáspiacon nem állt le teljesen az élet, csupán lassultak a folyamatok

 

Átlagosan öt-nyolc százalékos árcsökkenésre számítanak az elemzők a fővárosi lakáspiacon az elkövetkező hónapokban. A vidéki városokban, illetve a kisebb településeken nem tartják valószínűnek az áresést a szakértők. Azt is elmondták, továbbra is vannak nagyobb tranzakciók, azonban átalakultak a folyamatok, az adásvételi szerződések megkötése sokkal hosszabb időt igényel, mivel a felek többször is újratárgyalják az árat a megváltozott körülmények miatt.

A kép illusztráció (Forrás: Shutterstock)

Átlagosan öt-nyolc százalékos árcsökkenésre számítanak az elemzők a fővárosi lakáspiacon az elkövetkező hónapokban. A vidéki városokban, illetve a kisebb településeken nem tartják valószínűnek az áresést, bár teljes egészében még nem lehet megbecsülni a járvány okozta hatást az ingatlanok adásvételében. Az tény, hogy az utóbbi hetekben a forgalom jelentősen csökkent, jóval kevesebb ingatlan cserélt gazdát, mint a járvány előtti időszakban.


Az eladó ingatlanok iránti kereslet nagyot csökkent

Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában elmondta, a jelenlegi helyzetben nehéz tisztán látni, hiszen egészségügyi veszélyhelyzet, rendkívüli állapot van érvényben, ilyenkor az emberek elsősorban a saját maguk és családjuk biztonságáról és egészségéről szeretnének gondoskodni.

Hozzátette, a számok azt mutatják, hogy a kereslet az eladó ingatlanok iránt nagyot csökkent,

a vírushelyzetet megelőző állapothoz képest harminc-negyven százalékos a visszaesés.

A kiadó lakáspiacon valamelyest élénkült az érdeklődés a mélyponthoz képest” – mondta. Hozzátette, a mélypont március közepén következett be az online érdeklődések tekintetében. Ez volt az az időszak, amikor a vállatok átálltak a home office munkarendre. „A járványügyi korlátozások után már nem csökkent olyan mértékben az érdeklődők száma, mint március közepén” – fogalmazott Balogh László.

Azt is elmondta, valószínűnek tűnik, hogy mind az eladók, mind pedig a vevők

átmeneti állapotként tekintenek a jelenlegi helyzetre.

A neheze még hátravan abból a szempontból, hogy ha Magyarország túl is lesz a járvány egészségügyi vonatkozásán, a gazdasági visszaesés hatásai még később is érezhetők lesznek az ingatlanpiacon is – tette hozzá.

Továbbra is vannak nagyobb tranzakciók

Ódor Dániel ingatlan szakjogász elmondta, hogy továbbra is vannak nagyobb tranzakciók. Azonban átalakultak a folyamatok,

az adásvételi szerződések megkötése sokkal hosszabb időt vesz igénybe,

mivel a felek többször is újratárgyalják az árat. Ez annak köszönhető, hogy a vevők úgy érzik, teljesen más a helyzet most, mint mondjuk egy hónappal ezelőtt, amikor a tárgyalásokat megkezdték.

Azt is elmondta, az ingatlannal foglalkozó ügyvédek eléggé leterheltek, mivel bővíteniük kell az adásvételi szerződések formuláját, még precízebb munkát kell végezzenek azért, hogy minden jövőbeni kockázatot figyelembe véve szabályozzák a két fél közötti viszonyt.

A lakáspiacon nem állt meg az élet 

Balogh László úgy véli, valószínűleg nem lesznek olyan bátrak a vevők, mint egy felívelő gazdasági helyzetben, mint az elmúlt négy-öt évben. A gazdasági visszaesés mértéke ki fog hatni az ingatlanok iránti keresletre is, viszont ennek a mértéke egyelőre kérdéses.

Továbbra sem állt le az élet a lakáspiacon ” – mondta. Jelen helyzetben nincsenek eladási kényszerben azok, akik elveszítették munkájukat, és emiatt anyagilag nehéz helyzetbe kerültek. Hozzátette, azok maradtak továbbra is aktívak a piacon, akik már elindítottak egy költözési folyamatot.

Ódor Dániel szerint az eladási kényszer egyelőre azért nem opció a munkanélküliek számára, mivel

a kormány a segítségükre sietett az elrendelt hitelmoratóriummal.

Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy azok bajban lehetnek, akik olyan megállapodást kötöttek, amelynek értelmében az adásvétel során a nagyobb összeget a folyamat végén fizették volna ki. Hozzátette, azoknak jelent ez komoly problémát, akik időközben elveszítették munkájukat, így nincs lehetőségük előteremteni a még hiányzó összeget, vagy azok, akik hitel útján szerették volna kifizetni a hátralékot, de mivel elveszítették munkájukat, hitelképtelenné váltak.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.