×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Háromszázezres bírságot kell fizetnie a csirkéjét aranyáron kínáló hentesnek

 

Megszületett a hatósági döntés a Lehel téri piacon a csirkehúst túlzott árakon áruló kereskedő ügyében, a vállalkozásra 300 ezer forintos bírságot szabott ki Budapest Főváros Kormányhivatala – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtökön.

A tárca felidézte, hogy március közepén „méregdrágán” kínált csirkehúsról készült fotók váltottak ki komoly közfelháborodást a közösségi oldalakon.

A minisztérium kezdeményezésére a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai helyszíni ellenőrzést végeztek a budapesti Lehel és Fővám téri piacokon március 18-án. A vizsgálat tapasztalatai szerint a fényképeken látható csirkehúsárak kirívóan magasak voltak, más üzletekben hasonló árakra nem volt példa. A vállalkozóval szemben fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indítottak.

A fogyasztóvédelem már február végétől kiemelten vizsgálja, hogy a kereskedők nem használják-e ki, hogy nőtt a kereslet egyes termékek iránt, visszaélnek-e a vásárlók járvány okozta aggodalmaival.

A szakemberek figyelik a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot és a megtévesztő tájékoztatást is, és ahol szükséges, fellépnek a jogsértő vállalkozóval szemben. A hatóság április elejéig több mint 700 üzletet vizsgált, és 70 bolt esetében indít eljárást árfeltüntetési jogsértések miatt – közölte az Informatikai és Technológiai Minisztérium (ITM).

Szintén sokan felfigyeltek arra, hogy egy cég csaknem 15 ezer forintos áron hirdetett koronavírus elleni autófertőtlenítést egy Vecsésen kihelyezett molinón és a közösségi oldalon.

A megtévesztés miatt elindított hatósági eljárás eredményeként kiadott határozatában a Pest Megyei Kormányhivatal arra kötelezte az autómosót, hogy a jövőben reklámhordózóin, kereskedelmi kommunikációjában csak hitelt érdemlő dokumentumokkal alátámasztható állításokat közöljön.

Az ITM élelmiszer- és vegyipari laboratóriuma 69 féle kézfertőtlenítőt, antibakteriális szappant, folyékony szappant és tusfürdőt, valamint felületfertőtlenítőt ellenőrzött.

A vizsgálat szerint két, elsősorban webshopban kínált kézfertőtlenítő teljesen hatástalannak bizonyult. Az egyik termékkel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy illegális gyártás folyik, ezért a rendőrség a tárcától is kért tájékoztatást az ellenőrzött szerről és a laborvizsgálati eredményekről.

A hatósági fellépés egy több mint 22 millió forintos kárt okozó fővárosi hamisító banda leleplezéséhez vezetett, amelynek tagjait üzletszerűen, bűnszövetségben és közveszély helyszínén elkövetett csalás gyanúja miatt vonták eljárás alá.

A címlapfotó illusztráció.