Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia: az autógyártók is elkötelezettek

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kezdeményezett klímaügyi egyeztetés-sorozat keretében Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár a magyarországi autóipar vállalatainak vezetőivel egyeztetett a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia konszenzusos megalkotása érdekében kedden. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv közlekedés zöldítését szolgáló intézkedéseinek sikeres végrehajtása a járműgyártók és -forgalmazók tevékeny közreműködését igényli – közölte a szaktárca az MTI-vel.

Az ITM szerdai közleménye szerint a videokonferencián ezúttal az államtitkár a BMW Group Magyarország, a PSA Csoportot képviselő Opel Magyarország és a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének vezetőivel tekintette át a 2050-es klímasemlegességi cél eléréséhez szükséges lépéseket.

Kaderják Péter hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás szektorokon átívelő hatásaival szemben közösen kell fellépnünk. A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia tervezetének fő célkitűzése, hogy Magyarország 2050-ig klímasemleges országgá váljon anélkül, hogy az átmenet terheit a legnagyobb szennyezők helyett a felzárkózó országoknak, a magyar embereknek kelljen viselniük.


Minden szektornak alkalmazkodnia kell a változó körülményekhez

A cél eléréséhez szükséges, hogy valamennyi kibocsátó szektor, így az autóipar is alkalmazkodjon a változó körülményekhez. Az autógyártók aktív fellépése elengedhetetlen a klímasemlegesség megvalósításához.

A klímaváltozás egy állandó fenyegetés. Hosszú távú feladatunk, hogy a gazdaság versenyképességének megőrzése mellett csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét. Az év végére elkészülő Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia egy olyan fenntartható növekedési modell feltételeit kívánja megteremteni, amelynek mentén Magyarország 2050-ig klímasemleges országgá válhat” – mondta Kaderják Péter.

Az államtitkár hozzátette: a klímacélok elérésében és a karbonsemlegesség megvalósításában meghatározó szerepet tölt be a közlekedés zöldítése, hiszen a szektor az üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért felel Magyarországon. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv az elektromos autózás terjedésének támogatásával és a Zöld Busz Program megvalósításával ösztönzi az ágazat környezetkímélő átalakítását.

A klímavédelmi célokat csak közösen lehet elérni

Az autógyártók egyetértettek abban, hogy a klímavédelmi célokat csak közösen lehet elérni, ehhez már ma konkrét intézkedésekre van szükség. A járműipar átalakulásának eredményeként várhatóan felértékelődik a helyi alapanyagok és alkatrészek felhasználása, ezzel rövidülni fog az iparági értéklánc.

Az ITM további egyeztetéseket tervez az érintett iparági, érdekképviseleti és civil szervezetekkel, amelyek a kerekasztal-beszélgetések során megfogalmazott javaslataikkal hozzájárulhatnak a szakmai és társadalmi konszenzuson alapuló Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia megalkotásához – áll a tárca közleményében.

A címlapfotó illusztráció.