Meglepően jól alakult februárban az ipari termelés

 

Az MTI-nek nyilatkozó elemzőket meglepte az ipari termelés viszonylag kedvező februári alakulása, a külföldi helyzet miatt akadozó ellátási láncok, az import alkatrész szállítások kimaradásai rosszabb eredményt vetítettek előre. Arra számítanak, hogy éves összehasonlításban márciusban már visszaesik az ipar teljesítménye és a második negyedévben eléri a mélypontot.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető makrogazdasági szakértője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában úgy ítélte meg, hogy az első két hónap jó ipari teljesítménye, valamint a kiskereskedelem átmeneti – pánik okozta – fellendülése folytán az első negyedévi GDP adat a kialakult veszélyhelyzethez képest kedvező képet fest majd, így továbbra is a második negyedévre várja a krízis mélypontját.

Suppan Gergelyt, a Takarékbank vezető elemzője szerint is az első negyedévet az első két hónap kedvező teljesítménye még megmentheti a mélyebb visszaeséstől, de a második negyedévben az ipari termelés még akkor is kétszámjegyű mértékben eshet vissza, ha májusban már stabilizálódik, majd júniustól fokozatosan elindul a termelés.


A címlapfotó illusztráció.