×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bértámogatással csökkentené a károkat az Orbán-terv

 

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be az Orbán-tervként is emlegetett gazdaságvédelmi akcióterv folytatását. Az intézkedésekről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden délelőtt részletesen is tájékoztatott.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury)

Láthatatlan ellenséggel küzdünk – kezdte online sajtótájékoztatóját Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter a hétfőn bejelentett Orbán-terv részleteiről beszélt. „Kárminimalizálásra törekszünk, de a krízis jó lehetőségeket is tartogat, új költségvetést készítünk elő, munkalapú gazdaságot építünk a gazdaságvédelmi akcióterv alapján. A munkahelyek védelme a legfontosabb, nem a segélyben hiszünk, hanem a munkában. A munkahelyek megóvása mellett újak teremtése szerepel a tervek között” – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette beaz Orbán-tervként is emlegetett  gazdaságvédelmi akcióterv folytatását. Az intézkedésekről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden délelőtt részletesen is tájékoztatott.

Szükség van arra, ami ebben a programban benne van. 

Vigyázzunk az emberekre, vigyázzunk a gazdaságra,

vigyázzunk arra, hogy azt a kedvező folyamatot, amit az elmúlt tíz esztendőben a kormány elért, továbbra is tudjuk biztosítani” – mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség elnöke a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Palkovics László az online sajtótájékoztatón a munkahelyvédelmet nevezte az Orbán-terv egyik legfontosabb céljának. Ennek megfelelően a munkák leállásának idejére

a munkabért az állam három hónapig 70 százalékban átvállalja,

de a kormány azt szeretné, ha a munkavállalók erre az időre is hasznos feladatokat végeznének a munkaadó cégük érdekében. A kutatási és fejlesztési munkakörben dolgozók után három hónapra 40 százalékos bértámogatás jár.

Olyan megoldások születtek, amelyek ideiglenesek, és nyilvánvalóan eltérő szabályozásúak. Az olyan esetekre, amikor a munkájából bármilyen okból kieső munkavállaló, akár betegség miatt, akár a cég, a vállalkozás ellehetetlenülése miatt munkanélkülivé válik, azonban a munkaadó szeretné megőrizni a jogviszonyát – részletezte Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

Az egyik ilyen

megoldás a rövidített munkaidő bevezetése.

A lényege az, hogyha nem tud munkát biztosítani a munkáltató a munkavállalónak, de szeretné megőrizni mindkét fél a munkaviszonyt, akkor ebben a helyzetben, ha nem is tud mindennap munkát biztosítani a munkáltató, akkor is megőrizhető a munkaviszony – fejtette ki.

Az állam jelentős mértékben átvállalja a munkabért

Azok a munkavállalók, akik, úgynevezett home officeban dolgoznak, ezt nem vehetik igénybe. Ahhoz van kötve, hogy képzés révén olyan új érték növekményét hozza létre ez a tevékenység, amit a munkavállaló ezen időszak alatt végez.

Nem egyfajta kifizetett „ingyenpénzeket” jelent, hanem további értékteremtést jelentenek az adott, speciális körülmények között fejtette ki.

Hangsúlyozta,

univerzális megoldásról van szó,

és egyelőre úgy tűnik, hogy szektorsemleges módon. A kormány a „szakmával” egyeztetve hozta meg az intézkedéseket.

Nehéz időszak áll előttünk

Mindent annak kell alárendelni, hogy egészség, munkahelyvédelem, további fejlődés, versenyképesség-bővítés legyen, és hogy az emberek lehetőség szerint a negatív hatásokat minél kisebb mértékben érezzék. Pozitívan értékelem azt a kormányzati javaslatot, amelyben kétezermilliárd forint fejlesztési támogatási segítséget, működési versenyképesség-javítást kínál a vállalkozók részére. Nehéz időszak áll előttünk – mondta Vadász György.

A címlapfotó illusztráció. 


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.