×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az építőipar mellett az ingatlanpiacon is érezhető visszaesés

 

A turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport, illetve a kulturális szolgáltatások azok az ágazatok, amelyek elsőként megérezték a koronavírus-járvány gazdasági hátrányait. A vírus terjedése azóta szinte az összes nemzetgazdasági ágat érintette, többek között az építőipart is, ám egyelőre mérsékeltebben. Érzékenyen érinti az ingatlanpiacot is a járvány terjedése. A kereslet érezhetően csökkenést mutat, hiszen egy-egy adásvétel megkötéséhez, vagy egy lakás kiadásához elengedhetetlenül fontos a személyes kapcsolat.

A kép illusztráció (Fotó:MTI/Ujvári Sándor)

„A januárt és a februárt az építőipar még úgy tudta teljesíteni, ahogy tervezte, magas szinten, ugyanúgy, mint az előző év egyes hónapjaiban. Viszont márciustól érezhetőek az akadozások” – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke az M1 Summa című műsorában.

Elsősorban az Olaszországból jövő építőanyagimport akadozik.

Koji László elmondta, nagy volumenben érkeztek eddig Olaszországból burkolóanyagok, csempék, padlólapok, ragasztók, padlószőnyegek, fugázóanyagok, szigetelőanyagok. Ezek javarészt a befejező munkákhoz kellenek, azonban ezek az anyagok most késnek, vagy meg sem érkeznek, így jelentősen lassul a különböző létesítményeknek a befejezése.

Nehéz helyzetbe kerülhet az építőipar

Nehézségek mutatkoznak az új projektek előkészítésénél, amelyeknél egyes tervezési, egyeztetési részek álltak le” – tette hozzá Koji László, aki azt is kiemelte: „az építőipar túlnyomórészt élőmunkaigényes, így az otthoni munkavégzés csak keveseknél, például a tervezőknél lehetséges”.

Hangsúlyozta: „az építkezéseken egymásra épülő folyamatok vannak, így

egy-egy brigád esetleges kiesése jelentős nehézségeket okozna”.

Ha például a kőműves vagy a brigádja beteg, és nem tudja a falakat felrakni, akkor az ács nem tudja a tetőt rakni. Ez pedig komoly a kivitelezés időszakos felfüggesztésével járhat együtt.


Az esetleges lassulások, illetve leállások pedig már komoly likviditási gondokat, és foglalkoztatási nehézségeket okozhatnak az ágazatban.

Az ingatlanpiacot is elérte a koronavírus hatása

Érzékenyen érinti az ingatlanpiacot is a járvány terjedése. „A kereslet érezhetően csökkenést mutat, hiszen egy-egy

adásvétel megkötéséhez, vagy egy lakás kiadásához elengedhetetlenül fontos a személyes kapcsolat.

Ebből adódóan, ahogy a koronavírus elkezdett begyűrűzni Magyarországra, az érdeklődések száma folyamatosan csökkent. Átlagosan heti szinten, körülbelül öt-tíz százalékkal kevesebb most az érdeklődő, mint a koronavírus megjelenése előtt” – mondja Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője. Hozzátette, mivel már tavaly nyár óta zajlik egy keresletcsökkenési folyamat, ezért hogyha az előző év azonos napjaihoz viszonyítjuk a kereslet alakulását, akkor akár 30-35 százalékos is lehet a visszaesés.

A kínálatban ugyanakkor nincs érdemleges visszaesés

– emelte ki  Balogh László.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a friss eladó lakás- és házhirdetések, csak alig, egy-három százalékkal estek vissza az elmúlt néhány hétben. Ennek valószínűleg az az oka, hogy sokan vannak azok, akik a koronavírus megjelenését megelőzően már elkezdtek egy költözési folyamatot, lefoglalóztak egy lakást, vagy megkötötték az előszerződést egy új építésű lakás esetében, és a következő két-három hónapban kell kifizetniük a fennmaradó vételárrészletet.

Balog László úgy véli: „az alkalmi vételekből egyre több lehet a következő két-három hónapban, áresésre ugyanakkor rövidtávon egyelőre nem kell számítani”. Ráadásul ebben az esetben mind az adásvételek száma, mind pedig az árak gyorsan visszapattannának a veszélyhelyzet előtti szintekre. Az elhalasztott vásárlások, illetve eladások ugyanis vélhetően egyszerre, tömegével jelennének meg a piacon.

A címlapfotó illusztráció.