Intézkedések szükségesek az erdőgazdálkodókat érő veszteségek enyhítésére

 

További finanszírozási nehézségeket teremtettek a járványügyi vészhelyzeti intézkedések az erdészeti ágazatban, emiatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a tagjai és a szakmai szervezetek közreműködésével összegyűjtötte azokat a nagyrészt állami intézkedési lehetőségeket, amelyek érdemben mérsékelnék az ágazati szereplők helyzetét - közölte a NAK pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint az állami és magán-erdőgazdálkodók a hazai erdőkből évente hozzávetőleg bruttó 7,5 millió köbméter faanyagot termelnek ki, közel 150-200 milliárd forint értékben. Jellemzően feldolgozatlanul értékesítik, jelentős hányadban külföldre, az általuk kitermelt faanyagot.

Ezzel az erdőgazdálkodók jelentősen kiszolgáltatottá váltak a fapiaci viszonyoknak, amely az elmúlt két évben különösen éreztette a negatív hatásait. A jelen járványügyi helyzet tovább növelte ezeket a kockázatokat, ami komoly finanszírozási nehézségeket teremtett az ágazatban. A bevételkiesés ráadásul nem csak néhány hónapos időtávban okoz gondot, hanem gyakorlatilag véglegesnek tekinthető – tették hozzá.


A finanszírozási és foglalkoztatási helyzetre megoldásként javasolják a készleten ragadt faanyag értékesítési lehetőségének javítását, az árbevétel elmaradása miatt fedezetlen bér- és járulékterhek csökkentését. Emellett enyhítenék az erdőgazdálkodók általános költségterheit és gyorsítanák az állami támogatásokhoz való hozzáférést.

Lehetőséget látnak az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó hitelezés feltételeinek javításában és a Vidékfejlesztési program keretében nem támogatható egyes erdőfenntartási feladatok finanszírozásának elősegítésében.

Egyebek mellett javasolják, hogy tolják ki az erdőgazdálkodói kötelezettségek teljesítésére vonatkozó határidőket és engedjék el feltételesen az erdőgazdálkodási bírságokat, valamint átmenetileg az állami támogatásokhoz kapcsolódó foglalkoztatási kötelezettségeket - írta a NAK.

A címlapfotó illusztráció.