×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A magyar gazdaság még működőképes

 

A koronavírus járvány eddig nem tapasztalt helyzet elé állította a világ országait. A kormányok egyszerre két problémát kell, hogy orvosoljanak, megfékezni a vírus terjedését, és közben a járvány okozta gazdasági válságot is csökkenteni. Szakértők szerint Magyarország kézben tartja a helyzetet, a megbetegedések üteme is lassú, illetve a gazdaság is működik.

A kép illusztráció (Fotó:MTI/Sóki Tamás)

Ha van politikai párt, amelynek van tapasztalata a válságkezelésben, az a jelenlegi kormány, hiszen 1998-ban a Bokros-csomag által éveken át megszorított, és minden gazdasági mutatójában legyengült országot vette át a Fidesz-kormány, majd 2002-re erős gazdasággá alakította át. Ezután újabb nyolc év sorozatos lakossági megszorítás, azon belül is államadósság növekedés, magas költségvetési hiány, pénzügyi válság, IMF-hitel következett.

Ilyen teherrel nyert 2010-ben, másodjára a Fidesz, majd megszorítás nélkül Brüsszelben is elismerve javult minden mutató. A mostani világjárvány az élet minden területén érezteti a hatását, de már készek a tervek a gazdaságvédelmi- és élénkítő intézkedésekre szerte Európában.

A koronavírus-járvány miatt speciális helyzettel kell szembenéznie az egész világnak” – mondta Boros Imre közgazdász. Hozzátette, a jelen helyzetben két probléma csúszott egymásra, egyrészt a világgazdaság fejlett része, a nyugati világ gazdaságát rossz helyzetben, a recesszió szélén találta a koronavírus, ezt a problémát növelte a koronavírus-járvány terjedésével kialakult gazdasági válság.

A két világháború okozta válsággal lehet összehasonlítani a jelenlegi helyzetet 

A jelenlegi helyzet az első világháború utolsó évével, illetve a harmincas évekkel hasonlítható össze, amikor a spanyolnátha és a háborúk okozta gazdasági helyzet együttesen nyomorba döntötte a társadalmat.

Az akkor kialakult helyzetből csak hetven év alatt sikerült kilábalni a világnak” – mondta Boros Imre. Hozzátette, a nyugati világ ennél kicsit hamarabb, már az ötvenes években kilábalt a válságból, de Európa keleti része egészen 90-ig küzdött a felzárkózással.

Abban az időben azért tarthatott a felépülés hetven évig, mivel

nem voltak olyan kifinomult technikák, amivel kezelni lehetett volna a két egymásra csúszó problematikát.

A két probléma megoldása egyszerre nem lehetséges 

Napjainkban az jelent óriási kihívást, hogy a két egymásra rakódott probléma megoldása egyszerre nem lehetséges, mivel az egyik probléma megoldása a másik probléma megoldási esélyeit rontja.

Boros Imre elmondta, jelen helyzetben

először a vírust kell megfékezni,

a megfékezés érdekében pedig hatalmas áldozatokat kell hoznia a gazdaság minden szereplőjének. Hozzátette, ha azonban az országok túlzásba esnek a védekezés tekintetében, akkor olyan mély válságba taszítják a gazdaságot, amiből nem tud kilábalni. Ha viszont nem veszik komolyan a védekezést, a járvány megfékezését, akkor beláthatatlan sebességgel fog terjedni a kór, és számtalan áldozatot fog követelni. Ebből is látszik, milyen nehéz helyzetben vannak a kormányok, mivel szűk határok között tudnak csak mozogni.

Magyarország kézben tartja a helyzetet

Boros Imre úgy véli, addig kell a gazdaságot „kínozni”, amíg egy olyan helyzet elő nem áll, hogy a megbetegedések szaporodási üteme csökkenni kezd.

Hozzátette, Magyarország egyelőre úgy tűnik, kézben tartja a vírus terjedését, bár

a gazdaság már komoly károkat szenvedett, de még mindig működőképes.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár Magyarország az elmúlt években tetemes tartalékokat halmozott fel, azonban ez a tartalék sem lesz elég arra, hogy károk nélkül ki tudjon a magyar gazdaság lábalni a válsághelyzetből.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A címlapfotó illusztráció.