Magosz: Semmi nem akadályozza a mezőgazdasági munkákat

 

A mezőgazdasági munkavégzést a koronavírus-járvány okozta helyzet semmilyen körülmények között nem akadályozza – jelentette ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke szombaton az M1-en.


Jakab István azt mondta: a gazdák változatlanul végzik a tavaszi munkálatokat és az állattenyésztésben is folyamatos a tevékenység. Mindenkitől kellő figyelmet, körültekintést igényel a kialakult helyzet, ugyanakkor a munkát el lehet és el is kell végezni – hangsúlyozta.


A gazdákat jelentős nehézségek elé állította a határok lezárása, hiszen az idénymunkáson így nem tudnak könnyen átjárni – mutatott rá, megjegyezve, hogy a problémával „kicsit fáziskésésben”, de az Európai Unió is elkezdett foglalkozni.

A Magosz-elnök szerint fontos, hogy a munkaerőproblémát Magyarország inkább határain belül oldja meg. Átmenetileg van lehetőség arra, hogy bekövetkezzenek átcsoportosítások, mivel bizonyos ágazatokban munkaerő-felesleg keletkezett a járvány miatt. Az átcsoportosítások érdekében a közmunkaprogramokat is át kellene tekinteni – vélekedett.

A címlapfotó illusztráció.